Business Internaţional

Bulgaria a strans legile asigurarilor intr-un cod

02.11.2005, 18:38 26

Parlamentul din Bulgaria a aprobat prima forma a noului cod de legi ce reglementeaza domeniul asigurarilor, scrie The Sofia Echo.

Pana in prezent, regulile domeniului erau formulate prin Legea asigurarilor si prin diverse articole din alte legi. In ultimii ani a devenit evident ca Bulgaria are nevoie de cu totul alte forme de asigurare si ca reglementarile trebuie cuprinse intr-un singur cod normativ.

Sectiuni diferite ale legii, care inca trebuie sa primeasca o a doua aprobare pentru a deveni valida, creeaza cadrul pentru modul de operare al companiilor de asigurari si al brokerilor din acest domeniu, ca si pentru prevederile contractelor de asigurare. De asemenea, stabilesc principalele tipuri de asigurari (precum RCA, asigurarea proprietatii si asigurarile de viata). Prin sectiuni se vor stabili si normele de protectie a consumatorilor.

Cea mai controversata parte a legii reglementeaza asigurarea pentru raspunderea civila auto. Dupa ce legea va fi aprobata, acest tip de polita va avea valabilitate pentru exact un an, spre deosebire de politele incheiate pana in acest moment, care au si durate mai mici, de trei sau sase luni.

Noua lege va permite contractarea de asigurari auto pentru perioade de minimum 30 de zile in cazul vehiculelor care tranziteaza Bulgaria sau care trebuie inregistrate temporar.

Asigurarea RCA a trezit ingrijorare in ultimul timp, mai ales dupa ce a devenit evident ca numai intre 59 si 65% dintre soferii din Bulgaria au acest tip de polita. Uniunea Euro-peana a avertizat Bulgaria ca va mentine in continuare sub supraveghere autovehiculele din aceasta tara, chiar si dupa intrarea in UE, tocmai din cauza numarului redus de soferi cu polite RCA.

Informatiile furnizate de Comisia de Supervizare Financiara, care urmareste dinamica asigurarilor din Bulgaria, arata ca numai 50-59% dintre soferii acestei tari au polite RCA. Potrivit Asociatiei Asiguratorilor Bulgari, acest procent este mai ridicat, respectiv de 65%.

Prevederi noi ale legii includ modificari in ceea ce priveste raspunderea asiguratorilor, introducerea de supervizare financiara si informatii preliminare despre contractele de asigurare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO