Business Internaţional

Bulgaria mai face un pas pentru a înlocui avioanele sale ruseşti cu aeronave de război din SUA

Bulgaria mai face un pas pentru a înlocui avioanele sale...

Autor: Dorin Oancea

22.09.2022, 11:17 75

Bulgaria a mai făcut un pas miercuri spre achiziţionarea unui al doilea lot de opt avioane F-16 noi şi a echipamentelor aferente din Statele Unite, într-o tranzacţie evaluată la 1,30 miliarde de dolari, a declarat ministrul interimar al apărării Dimitar Stoyanov, conform Reuters.

Ţara membră a Uniunii Europene şi a NATO, care comandase opt avioane F-16 de la Lockheed Martin în 2019, încearcă să îşi înlocuiască avioanele de luptă ruseşti MiG-29 învechite şi să îşi îmbunătăţească conformitatea cu standardele NATO.

"Achiziţionarea de noi aeronave este extrem de importantă pentru forţele aeriene bulgare. Avem avioane sovietice vechi, pe care nu le putem întreţine din cauza problemelor apărute în urma conflictului din Ucraina", a declarat Stoyanov reporterilor.

Guvernul interimar a aprobat proiectul de achiziţie a opt noi F-16, a precizat Stoyanov. Afacerea trebuie să fie aprobată de parlament, care va fi convocat după alegerile generale din 2 octombrie. În aprilie, SUA au aprobat potenţiala vânzare.

"Noul pachet include capacităţi pentru lovituri aer-sol şi aer-aer, ceea ce înseamnă că vom avea o escadrilă de 16 avioane", a spus Stoyanov.

Ţara poartă în prezent discuţii cu Polonia pentru achiziţionarea a opt motoare pentru a-şi menţine flota de MiG-uri operaţională până la sfârşitul anului 2023, a precizat Stoyanov.

Având în vedere că primele avioane F-16 ar urma să fie livrate Bulgariei în 2025, ţara caută să închirieze alte aeronave militare pentru a acoperi deficitul şi pentru a proteja spaţiul aerian al ţării.

Bulgaria a trimis deja solicitări Statelor Unite, Israelului, Olandei, Franţei şi Suediei pentru închirierea de avioane militare care pot fi folosite pentru activităţi de poliţie aeriană.

 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO