Business Internaţional

Bulgaria selectează cinci ofertanţi pentru concesionarea celui mai mare aeroport al ţării, din Sofia

Bulgaria selectează cinci ofertanţi pentru...

Autor: Catalina Apostoiu

13.05.2019, 00:05 340
Până în iunie, guvernul bulgar va trebui să decidă cine va opera aeroportul din ce în ce mai aglomerat şi mai profitabil din capitala ţării: un consorţiu anglo-chinez, doi operatori germani, compania franceză ADP sau operatorul aeroportului din Copenhaga, relatează Balkan Insight.

Autorităţile bulgare au anunţat că au acceptat ofertele tuturor celor cinci ofertanţi internaţionali pentru concesionarea aeroportului din Sofia. Ministrul bulgar al transporturilor Rossen Zhelyazkoy a anunţat că procedura de selecţionare care va conferi consorţiului selectat un drept pe 35 de ani de a dezvolta cel mai mare aeroport al Bulgariei va fi finalizată până la începutul lunii iunie.

Printre cei cinci ofertanţi se numără şi Manchester Airports Group, o companie britanică ce operează trei aeroporturi. Toate aeroporturile operate de aceasta au înregistrat o creştere importantă a numărului de călători şi măr­furi, de 30-40%, din momentul preluării manage­men­tului de către grup.

Contractul de concesiune pe 35 de ani ar urma să gene­reze venituri de 3,4 miliarde de euro pentru compania câşti­gătoare, în timp ce statul se aşteaptă să câţtige cel puţin 600 milioane de euro de pe urma acordului şi încă 600 milioane de euro sub formă de investiţii într-un terminal nou, al treilea, al aeroportului, şi posibil o nouă pistă.

Prima tranşă pe care compania selectată o va plăti ca parte a acordului de concesionare este aşteptată a fi injectată în compania feroviară de stat adânc îndatorată a ţării.

Ofertele au fost depuse pe 11 aprilie după ce procedura anterioară a fost anulată de către guvernul premierului Boiko Borissov în mai 2017. Un nou apel pentru oferte a fost lansat în iunie 2018.

Anterior, guvernul interimar al lui Ognyan Gerdzhikov anulase licitaţia anterioară şi a relansat procesul în martie 2017, susţinând că ofertele depuse nu servesc interesului public.

Cu o zi înainte de lansarea ofertelor, aeroportul din Sofia şi-a publicat primul raport financiar anual, acesta indicând o creştere de 11% a profiturilor la 6,3 milioane de euro în 2018.

Aeroportul a înregistrat aproape 7 milioane de pasageri anul trecut, cu 7,3% mai mulţi decât în anul anterior, în principal datorită unei creşteri a zborurilor charter către destinaţii non-europene şi zboruri interne.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO