Business Internaţional

Bulgaria şi Polonia vin în sprijinul fermierilor locali pentru a-şi asigura securitatea alimentară ameninţată de războiul din Ucraina

Bulgaria şi Polonia vin în sprijinul fermierilor locali...

Autor: Catalina Apostoiu

02.05.2022, 22:31 190

Guvernul bulgar va aloca un buget record de 560 milioane de euro pentru a asigura securitatea alimentară a ţării în contextul războiului din Ucraina, însă ministrul bulgar al agriculturii a avertizat că suma este încă insuficientă pentru susţinerea sectorului aflat în dificultate, scrie Euractiv.

Potrivit ministrului bulgar Ivan Ivanov, această sumă fără precedent este menită să ajute sectorul să facă faţă impactului războiului, în urma că­ruia preţurile nutreţurilor, îngră­şă­min­telor şi gazelor au crescut dramatic.

Susţinerea, ce reprezintă cea mai amplă schimbare a politicii agricole a gu­vernului bulgar ca reacţie la con­flic­tul din Ucraina, va merge şi către achi­ziţii de seminţe de grâu şi floarea-soarelui la preţuri cuprinse între 285 de euro pe tonă fără TVA pentru grâu şi până la 710 euro pe tonă pentru seminţe de floarea soa­re­lui.

Fermierii bulgari sunt însă nemulţumiţi şi critică de asemenea reacţie lentă a guvernului în a-şi adapta strategia naţională la noile condiţii. Ministrul agriculturii a admis la rândul său că susţinerea este insuficientă.

Acesta a arătat că Bulgaria va avea recolte bune de toamnă şi pri­mă­vară, dar că aceasta îmbră­ţişează în mod activ derogările legate de mă­surile de mediu permise în mod excepţional de Comisia Europeană, inclusiv posibilitatea de a planta culturi pe terenuri aflate în pârloagă.

Polonia îşi adaptează la rândul său planul strategic CAP pentru a pune un accent sporit pe securitatea alimentară şi oferirea de susţinere de urgenţă în contextul războiului din Ucraina.

Pe 6 aprilie, departamentul de agricultură al Poloniei a înaintat Comisiei o schemă de susţinere menită să-i ajute pe fermieri să facă faţă creşterii costurilor determinată în primul rând de majorarea preţurilor îngrăşămintelor.

Schema este evaluată la 836 milioane de euro. Fermierii au dreptul la 500 de zloţi (aproximativ 107 euro) pentru fiercare hectar de teren agricol şi la 250 de zloţi (53,50 de euro) pe hectar de pajişti şi păşuni, până la 50 de hectare.

Limita e menită să îndrepte schema către susţinerea fermelor mici şi medii, asupra cărora se concentrează planul strategic naţional polonez.

Între timp, guvernul polonez a eliminat de asemenea temporar interdicţia de utilizare a terenurilor aflate în pârloagă pentru plantarea de culturi. Astfel, fermierii ţării vor putea utiliza în plus 4 milioane de hectare de teren.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO