Business Internaţional

Bulgaria: taxe mici si costuri reduse cu forta de munca

10.03.2008, 19:32 16

Bulgaria va incerca sa atraga investitori straini in acest an cu taxe scazute si costuri reduse cu forta de munca pe fondul temerilor privitoare la o posibila criza de fonduri in contextul crizei de lichiditate de pe plan mondial, a anuntat Agentia Bulgara de Investitii.
Bulgaria a atras o suma record de 6 mld. euro sub forma de investitii straine in 2007, primul an dupa integrarea in Uniunea Europeana, in conditiile in care investitorii s-au grabit sa achizitioneze proprietati si sa-si relocheze fabricile in aceasta tara pentru a profita de cele mai scazute costuri cu forta de munca din UE, a declarat presedintele agentiei de investitii, Stoian Stalev, citat de Bloomberg.
Bulgaria se bazeaza pe investitii straine pentru a stimula cresterea economiei sale, cu o valoare de 31,5 miliarde de dolari, si pentru a acoperi deficitul de cont curent, care a avansat pana la cel mai ridicat nivel din ultimii zece ani, de 21,6% din Produsul Intern Brut anul trecut. Moody's Investors Service si Fitch Ratings au avertizat anul trecut ca din cauza dezechilibrelor de ordin comercial, Bulgaria a devenit mai vulnerabila in fata socurilor externe si au anticipat o scadere a investitiilor.
"Am motive sa fiu optimist cu privire la investitiile din acest an, despre care cred ca se vor situa la aproximativ acelasi nivel ca anul trecut", a declarat Stalev, in varsta de 52 de ani. "Avem in pregatire aproximativ 30 de proiecte de investitii si doua companii occidentale au inceput de curand sa-si construiasca fabrici aici".
Bulgaria are cele mai scazute costuri cu forta de munca din UE, acestea situandu-se la o treime din media UE pe cap de locuitor. Salariul mediu lunar in Bulgaria se situeaza la aproximativ 500 de euro (767 de dolari). Guvernul bulgar a redus taxa pe venitul personal la 10% in acest an, dupa reducerea taxei pe profitul companiilor la 10% in 2007 in vederea impulsionarii investitiilor.
Saint-Gobain, cel mai mare furnizor european de materiale de constructii, a inceput lucrarile de constructie a unei fabrici de materiale de constructii cu o valoare de
5 milioane de euro in orasul Kostinbrod, de langa Sofia, a anuntat Stalev.
Kronospan, producatorul elvetian de podele din lemn, va construi in acest an o fabrica de 110 milioane de euro in apropierea orasului Haskovo de la granita cu Turcia, a adaugat Stalev. Ixetic, un furnizor german pentru industria de automobile, va pune bazele unei fabrici de pana la 7 milioane de euro pentru sisteme de transmisie in apropierea orasului Plovdiv.
"Investitiile in sectorul imobiliar au avut cea mai mare pondere anul trecut, generand dezechilibre", a declarat Stalev. "Numai aproximativ 15% din investitii s-au indreptat catre productie anul trecut si din acest motiv guvernul a decis sa ofere stimulente care sa impulsioneze investitiile in sectorul industrial in acest an", a declarat Stalev.
Aproximativ 60%, sau 3,4 miliarde de euro, din investitiile straine atrase anul trecut s-au indreptat catre sectorul imobiliar, indica datele bancii centrale bulgare. Achizitiile de proprietati realizate de investitori straini, majoritatea provenind din Marea Britanie si Irlanda, s-au ridicat la 1,7 miliarde de euro.
In Bulgaria, prioritare din punctul de vedere al investitiilor sunt industria energetica, productia de energie regenerabila, echipamentele electronice, productia de componente auto, productia din sectorul minier si al otelului, a declarat Stalev.

Bulgaria, atractiva pentru straini
Bulgaria are cele mai scazute costuri cu forta de munca din UE, acestea situandu-se la o treime din media UE pe cap de locuitor.
Salariul mediu lunar in Bulgaria se situeaza la aproximativ 500 de euro.
Aproximativ 60%, sau 3,4 miliarde de euro, din investitiile straine atrase anul trecut s-au indreptat catre sectorul imobiliar.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO