Business Internaţional

Bursa din Bulgaria a scazut cu 40% anul acesta

06.08.2008, 19:17 47

Valoarea actiunilor tranzactionate pe Bursa din Sofia
s-a redus pana la nivelul din anul 2006, scazand cu 10 miliarde de leva (5,12 miliarde de euro, 7,94 miliarde de dolari) din octombrie 2007 incoace, scrie Dnevnik.
Capitalizarea corporatiilor listate a scazut la 19,9 miliarde de leva (10,2 miliarde de euro), valoare echivalenta a 30% din PIB, fata de 56% din PIB la sfarsitul lui 2007. Cele noua luni de piata in scadere isi fac simtite efectele asupra indicelui SOFIX, care include cele mai mari 19 companii din Bulgaria. Indicele a scazut pana la valoarea de 1.000 de puncte la inceputul saptamanii, scazand de cateva ori sub acest prag psihologic. Indicele SOFIX si-a pierdut peste 40% din valoare de la inceputul anului pana in prezent.
Bursa din Sofia se afla in topul celor mai neperformante trei institutii bursiere din Europa anul acesta, conform Bloomberg.
Analistii sunt rezervati in a anunta pragul critic dupa care va urma o modificare pozitiva in evolutia bursei bulgare. Boris Bonkin, manager de portofoliu in cadrul Allianz Bulgaria, a declarat ca retragerile realizate de fondurile mutuale au dus la deteriorarea pietei, ceea ce a creat un efect in lant.
Piata fondurilor mutuale din Bulgaria a scazut cu 8% in iulie, valoarea activelor fondurilor ajungand la 800 de milioane de leva (409 milioane de euro, 633 de milioane de dolari). Declinul valorii activelor fondurilor mutuale a fost de 28% in prima jumatate a lui 2008.
La sfarsitul anului trecut, piata se afla la un nivel de
1,15 miliarde de leva (588 de milioane de euro). Speculatorii au parasit piata lasand tot greul pe umerii investitorilor pe termen lung, dar problema cea mai mare este lichiditatea scazuta de pe bursa, conform declaratiilor facute de Bonkin.
Recentele sanctiuni ale Uniunii Europene au descurajat si mai mult investitorii straini, care si-au pierdut rapid increderea in piata bulgara.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO