Business Internaţional

Bursa din China s-a prăbuşit cu 8%, speculatorii pe acţiuni primind o lovitură în plin

Bursa din China s-a prăbuşit cu 8%, speculatorii pe...
19.01.2015, 20:26 2049

Bursa din China a scăzut dramatic luni, cu aproape 8%, după ce autorităţiile de la Beijing au pus restricţii privind speculaţiile în marjă de acţiuni, respectiv cât poţi să te împrumuţi de la brokeri ca să cumperi acţiuni.

China este una din pieţele cele mai fierbinte la nivel mondial în acest moment, iar bursa fierbe având în vedere că chinezii au jucat pe bursă cu fonduri împrumutate.

Colapsul a venit după ce autorităţile de reglementare din China au disciplinat trei brokeri mari pentru încălcarea regulilor de creditare în marjă. Aceşti brokeri au ajutat piaţa de capital din China cu cote de până 53%, anul trecut.

Cifre de la Bank of America Merrill Lynch arată că valoarea de tranzacţionare în marjă în China este printre cele mai ridicate din lume.

Datoriile Chinei au crescut rapid, deoarece criza financiară a impulsionat autorităţiile locale să împrumute masiv pentru a construi proiecte de infrastructură şi dezvoltatorii imobiliari au folosit banii pentru a-şi menţine afacerile.

"Guvernul vrea să păstreze riscul de pârghie al finanţării în marje sub control", a declarat Caroline Maurer, manager de fond la Henderson Global Investors, care administrează active în valoare de 124,2 miliarde dolari la sfârşitul lunii septembrie.

Vânzarea în China a venit la doar câteva zile după ce pieţele valutare mondiale au fost tulburate de aprecierea francului elveţian, care s-au prăbuşit atunci când Banca Centrală a Elveţiei a permis monedei să crească faţă de euro.

Până în prezent, brokerii chinezi au fost vârful de lance la creşterea bruscă a tranzacţiilor în marjă.  Având planuri mari de a mobiliza mai multe fonduri care vor fi utilizate de către clienţi să reinvestească înapoi în piaţa de valori.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO