Business Internaţional

Bursa din Praga incearca sa se revigoreze prin noi listari

27.06.2008, 19:48 36

Un numar de pana la zece companii se pregatesc pentru o oferta publica initiala la bursa de valori din Praga, care, de la infiintarea ei, a monitorizat numai sase IPO-uri, conform declaratiei facute marti de directorul executiv, Petr Koblic. Contractele futures pentru energie s-au tranzactionat luna trecuta la un pret dublu fata de cel de la inceputul anului, scrie Bloomberg.
De la deschiderea pietei, competitia pentru Varsovia, Budapesta si Viena a crescut, in vreme ce numarul companiilor listate public la bursa din Cehia a scazut de la 1.700 in anul 1995 pana la 33 in 2008. Investitiile straine pe bursa ceha au scazut si ele cu 5,9 mld. coroane cehe (241,87 mil. euro) in 2007, al doilea declin al ultimilor trei ani, conform datelor emise de banca centrala a Cehiei. "Nu ne consideram ca avand o bursa defectuoasa. Practic, bazele pietei de capital au fost puse abia acum doi, trei ani. Pana atunci fusese complet inghetata", a spus Koblic.
Acesta a devenit director executiv in luna septembrie a anului 2004, in urma reducerilor de personal ce fusesera facute la Patria Finance si HVB Bank. De atunci, indicele de referinta PX, care monitorizeaza evolutia a 14 companii, a crescut cu 125%, atingand o valoare record in cursul anului trecut. Indicele PX a depasit si cresterea de 117% a indicelui polonez WIG20 si pe cea de 122% a indicelui ungar BUX, in aceeasi perioada.
In ciuda cresterii care a durat sase ani si s-a incheiat in luna octombrie a anului trecut, piata ceha - situata pe locul 21 in Europa, cu o valoare de 80,7 miliarde de dolari (51,36 miliarde de euro) - a coborat din punctul de vedere al numarului de listari, ajungand in spatele rivalilor sai.
Un numar record de 81 de companii au vandut actiuni in cursul anului trecut in Polonia, iar economistii se asteapta ca anul acesta sa fie listate 70 de companii. In acelasi timp, bursa din Viena urmeaza sa o preia pe cea din Slovenia si sa cumpere totodata o parte a bursei din Budapesta. Koblic a declarat ca nu se simte supus la presiuni in ce priveste fuziunea sau formarea unor aliante cu alte piete.
Cel mai probabil, companiile vor fi listate la bursa din Praga odata ce conditiile de pe piata globala se vor imbunatati, este de parere Koblic, iar bursa va continua sa se dezvolte.
Bursa de energie din Praga, care si-a inceput operatiunile in luna iulie a anului trecut, a operat luna trecuta tranzactii in valoare de 176,6 mil. euro, comparativ cu suma de 59 mil. euro a lunii ianuarie.
Tranzactiile anuale de la bursa din Praga au atins un maxim al valorii acum trei ani si ar putea scadea cu 14% fata de totalul de o mie de miliarde de coroane cehesti al anului trecut.
In acelasi timp, o parte din actiunile companiilor de stat care au fost oferite contribuabililor cehi contra unei taxe nominale in 1990 ar putea fi cumparate de catre companiile straine care vor sa se extinda in Europa Centrala si de Est.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO