Business Internaţional

Business Magazin. Ce se ascunde în spatele unei simple ciocolate: Războaiele ciocolatei sau ce se ascunde în spatele unuia dintre cele mai cunoscute produse. Care este cartelul care controlează piaţa mondială de cacao

Autor: Bogdan Cojocaru

11.02.2024, 15:16 260

Preţurile principalului ingredient al ciocolatei, boabele de cacao, au atins cu o lună înainte de Crăciun cel mai ridicat nivel din ultimii 45 de ani. Este efectul recoltelor întârziate ale celor mai mari exportatori, Coasta de Fildeş şi Ghana, care i-ar putea încuraja pe aceştia să reînvie un plan dat peste cap de pandemie, şi anume formarea unui cartel al exporturilor de boabe de cacao.

Cartelul, de tip OPEC dar la dimensiuni mai mici, ar avea ca scop combaterea sărăciei din rândul fermierilor africani şi îi înspăimântă pe marii producători de ciocolată, loviţi şi de alte creşteri de costuri. Însă în Coasta de Fildeş prinde contur o altă tendinţă, care poate influenţa piaţa mai lent, dar mai profund. Ivorienii vor să  „decolonizeze” ciocolata.

Deşi Coasta de Fildeş aprovizionează 45% din piaţa mondială de cacao, această ţară are doar 24 de producători de ciocolată, scrie Le Monde. Printre aceştia se numără şi Alain Kablan Porquet, care vrea să pună bazele unei noi ere de influenţă şi putere pentru statele producătoare de boabe de cacao.

În interiorul Bushman Café din Abidjan miroase întotdeauna a cacao, dar într-o zi aroma era deosebit de puternică. Venea dintr-o sală mică de şedinţe de la primul etaj al cafenelei. Câteva cipsuri de ciocolată neagră ca smoala erau aşezate pe tăvi pentru a fi oferite spre degustare celor zece  oaspeţi privilegiaţi care au fost invitaţi de Alain Kablan Porquet, proprietarul unităţii şi artizanul ciocolatier care conduce cooperativa Cocoaïan.


Citiţi continuarea pe www.businessmagazin.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO