Business Internaţional

Business Magazin. Cine a fost Mosaburo Makita, cel care a creat celebrele bormaşini şi fierăstraie electrice Makita

Autor: Andra Stroe

28.01.2024, 17:05 8514

Mosaburo Makita s-a numărat printre cei care nu au ars etape: pasionat de mecanică încă din copilărie, a urmat o facultate de profil, nu s-a dat în lături în a face ucenicie în ateliere, a lucrat ca inginer pentru alte companii şi, când a simţit că e pregătit să revoluţioneze piaţa, a pus bazele propriei companii, Makita, astăzi un gigant cu prezenţă internaţională.

Născut într-o familie de negustori de lemn din Japonia, în 1894, Mosaburo Makita a fost, încă de la o vârstă fragedă, extrem de interesat de mecanică, pasiune pe care părinţii săi au făcut tot posibilul să o încurajeze, văzând potenţialul pe care fiul lor îl avea.

Astfel, peste ani, tânărul a reuşit să se înscrie la o şcoală de ingineri din Tokyo,  unde a avut ocazia să îşi consolideze abilităţile de inginerie. În paralel cu noţiunile teoretice a explorat şi latura practică a acestui univers, mergând în ucenicie la diverse ateliere de mecanică, pentru a învăţa să construiască singur diverse maşinării. După terminarea studiilor a lucrat ca inginer pentru diverse companii, deprinzând totodată cunoştinţe despre piaţă şi preferinţele consumatorilor, experienţe care l-au ajutat ca, în 1915, convins că va putea să revoluţioneze industria, să pună bazele Makita Corporation. Piatra de temelie în pornirea businessului a fost achiziţia liniilor de producţie ale unei fabrici din Tokyo, Meiji Electric, care se confrunta în acel moment cu dificultăţi financiare, fapt care i-a determinat pe proprietari să îşi vândă echipamentele către Makita.

Primii ani din istoria businessului au fost plini de provocări, fiind marcaţi de resursele încă limitate şi de competiţia acerbă. În 1958 fondatorul a creat însă o unealtă care avea să dea startul succesului în evoluţia businessului: prima rindea electrică fabricată în Japonia, care i-a transformat în pionieri pe această nişă. Ulterior, gama companiei a fost extinsă cu alte produse, printre care bormaşinile şi ferăstraiele electrice, Makita reuşind să evolueze într-unul dintre cei mai mari jucători globali din industrie, odată cu extinderea operaţiounilor pe alte pieţe.

Citiţi continuarea pe www.businessmagazin.ro

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO