Business Internaţional

Business Magazin. Cum a ajuns Robert Kuok să fie regele asiatic al zahărului şi care acum are o avere de 11 miliarde de dolari

„Există riscuri în fiecare afacere. Dacă nu eşti suficient de curajos pentru a profita de prima sau următoarea oportunitate, atunci vei rămâne sărac pentru totdeauna.”

Autor: Andra Stroe

05.06.2022, 21:15 273

Robert Kuok Hock Nien s-a născut pe 6 octombrie 1923 în Malaysia (numită, la momentul respectiv, British Malaya) şi a urmat cursurile Raffles Institution şi ale English College Johore Bahru. Primul său loc de muncă a fost ca asistent într-un birou, iar mai târziu a lucrat ca funcţionar într-un departament din cadrul conglomeratului Mitsubishi, în perioada ocupaţiei japoneze din ţara sa natală.

A fost promovat rapid ca şef de departament, iar după ce Malaysia şi-a câştigat independenţa, s-a folosit de cunoştinţele şi relaţiile dobândite pentru a porni o afacere cu mărfuri agricole. În 1959, antreprenorul a pus bazele Malayan Sugar Manufacturing Co. Bhd. împreună cu doi investitori japonezi, iar la doi ani distanţă a început să cumpere zahăr ieftin din India, înainte ca preţurile să crească, investind masiv în mai multe rafinării. După un timp a ajuns să controleze 80% din producţia naţională de zahăr, în jur de 1,5 milioane de tone, adică 10% din producţia mondială, ocazie cu care şi-a câştigat porecla de „Regele asiatic al zahărului“.

În 1971 a început să facă business şi în industria ospitalităţii, deschizând în Singapore prima unitate din cunoscutul lanţ hotelier de lux Shangri-La, numit astfel după locul mitic descris de James Hilton în nuvela „Lost Horizon”. La câţiva ani distanţă a extins afacerea şi în Hong Kong, brandul ajungând în prezent la peste 100 de unităţi răspândite în Africa, Asia, Europa, Orientul Mijlociu şi America de Nord, cu un număr de circa 40.000 de camere.

Citiţi continuarea pe www.businessmagazin.ro

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO