Business Internaţional

Canada va testa conceptul venitului de bază universal

Canada va testa conceptul venitului de bază universal

Autor: Bogdan Cojocaru

09.03.2016, 00:04 1471
„Pentru că economia provinciei Ontario creşte, guvernul îşi va respecta promisiunea de a nu lăsa pe nimeni în urmă“. Provincia canadiană Ontario se pregăteşte să trimită fiecărui rezident în fiecare lună câte un cec în ceea ce ar reprezinta testarea conceptului de venit de bază universal.

Intenţia guvernului este sigură, fiind anunţată de ministerul de finanţe. Însă nu există detalii. Încă nu se ştie ce sumă va fi oferită cetăţe­nilor care vor participa la experiment, potrivit The Independent.

Şi Elveţia, una dintre cele mai dezvoltate societăţi din lume, cochetează cu ideea venitului de bază universal. În iunie elveţienii ar trebui să voteze într-un referendum privind introducerea unui astfel de venit. Dacă votul va fi pozitiv, Elveţia ar putea deveni prima ţară care aplică acest sistem de protecţie socială.

Ideea nu este deloc nouă. „Soluţia problemei sărăciei este de a o înlătura direct printr-o măsură intens dezbătută: venitul garantat“, scria în 1967 Martin Luther King Jr. Economistul austriac F.A. Hayek a sprijinit ideea „unui anumit venit minim pentru fircare... un fel de prag sub care nimeni nu trebuie să cadă chiar dacă nu-şi poate purta singur de grijă“, explică Deutsche Welle.

Conceputul general al venitului de bază implică o sumă plătită de guvern fiecărui cetăţean, fie pentru a înlocui beneficiile existente, fie pentru suplimentarea lor.

Cei care susţin ideea spun că venitul minim va reduce cheltuielile cu protecţia socială şi va elimina problema veniturilor minime din mun­că mai mici decât beneficiile de asisten­ţă socială, care descurajează munca.

„Pentru că economia Ontario creşte, guvernul îşi va respecta promisiunea de a nu lăsa pe nimeni în urmă. Menţinerea unei plase de siguranţă eficiente este unul din aspectele eforturilor guvernului de a reduce sărăcia şi de a asigura incluziunea în comunităţi şi în economie“, se arată într-un comunicat al ministerului de finanţe din Ontario.

„Proiectul va testa ideile din Canada şi din strìnătate că venitul de bază se va ridica deasupra succesului salariului minim şi va majora beneficiile pentru copii aducând sprijin mai puternic şi mai predictibil în contextul actualei dinamici de pe piaţa muncii“, se mai arată în document.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO