• Leu / EUR4.9255
  • Leu / GBP5.6013
  • Leu / USD4.5904
Business Internaţional

Cancelarul german Angela Merkel: Dacă "euro eşuează, Europa eşuează"

Cancelarul german Angela Merkel: Dacă "euro eşuează, Europa eşuează"

Autor: Iuliana Enache

29.06.2015, 16:27 1669

"Dacă se pierde capacitatea de a se ajunge la un compromis, atunci Europa este pierdută, iar acesta este sensul unei afirmaţii pe care o fac deseori - «dacă euro eşuează, Europa eşuează»", a declarat Merkel în cadrul unei conferinţe a partidului la Berlin.

La Bruxelles, preşedintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker a declarat că se simte "trădat" după ce negocierile cu Grecia au eşuat, vineri, şi le-a cerut grecilor să voteze "da" la referendumul fixat pentru 5 iulie.

"Egoismul şi uneori jocurile tactice şi chiar populiste sunt predominante. După toate eforturile depuse, după toate eforturile Comisiei şi ale altor instituţii implicate, mă simt oarecum trădat", a declarat el.

El le-a cerut autorităţilor de la Atena să "spună adevărul" poporului lor, precizând că propunerile de ajutor ale creditorilor internaţionali nu urmăresc tăierea pensiilor sau salariilor.

Într-un discurs adresat duminică naţiunii, premierul Alexis Tsipras le-a cerut grecilor să fie răbdători şi să îşi păstreze cumpătul, asigurându-i că depozitele lor bancare sunt "pe deplin securizate".

Decizia Greciei de a impune controlul capitalului este "justificată", a declarat Comisia Europeană după o evaluare iniţială a măsurilor.

Cu toate acestea, comisarul UE pentru servicii financiare, Jonathan Hill, a avertizat că mişcarea liberă a capitalurilor trebuie "reinstituită cât mai repede posibil în interesul economiei elene, a zonei euro şi a pieţei unice europene".

Oficialii şi liderii europeni au lăsat uşa deschisă pentru redeschiderea negocierilor cu Grecia. Preşedintele francez Francois Hollande a scris luni într-un mesaj postat pe Twitter că un acord cu Grecia este încă posibil.

Vorbind după o întâlnire de urgenţă a Cabinetului pe tema crizei greceşti, Hollande a subliniat că Franţa este "pregătită să acţioneze" pentru menţinerea Greciei în zona euro.

Potrivit AFP, el a declarat că referendumul din Grecia este o "alegere suverană". "Aceasta este democraţia, este dreptul poporului grec ce vrea pentru viitor. Miza este dacă Grecia vrea să rămână în zona euro sau să îşi asume riscul plecării", a declarat el.

Comentariile sale au fost susţinute de cancelarul german Angela Merkel. Purtătorul ei de cuvânt, Steffen Seibert, a declarat că Guvernul german este dispus să discute cu Guvernul grec "în orice moment", adăugând că Berlinul a rămas în contact cu Atena.

AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - vineri, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9255
Diferență: 0,0833
Ieri: 4.9214
Azi: 4.5904
Diferență: 1,4453
Ieri: 4.5250
Azi: 5.6013
Diferență: 0,6867
Ieri: 5.5631
Azi: 4.9881
Diferență: 1,0269
Ieri: 4.9374