Business Internaţional

Când se vor întoarce din vacanţă, polonezii ar putea găsi dobânzi mai mici

Când se vor întoarce din vacanţă, polonezii ar putea...

Autor: Catalina Apostoiu

19.07.2023, 00:06 171

Un membru al consiliului mone­tar al băncii centrale poloneze (NBP) nu a exclus posibilitatea operării primei reduceri de dobânzi din ultimii ani chiar la începutul toamnei, scrie Warsaw Voice.

„Dacă declinul accelerat al in­flaţiei va fi unul susţinut, atunci vor exista argumente pentru o reducere a dobânzilor după vacanţă“, a declarat Iwona Duda.

„În acest moment, consiliul a e­mis un semnal puternic şi clar privitor la sfârşitul ciclului de majorări de dobânzi“, a adăugat Duda.

Totuşi, a subliniat aceasta, deci­zia viitoare va depinde de „datele şi in­formaţiile care vor apărea“, iar si­tu­aţia economică şi geopolitică la ni­vel mondial este în continuare nesigură.

„Cu toţii aşteptăm inflaţie dintr-o singură cifră. Totuşi, cred că inflaţia cu o singură cifră poate fi deja aş­teptată mai devreme“, a adăugat oficialul NBP.

În ceea ce priveşte Banca Cen­trală Europeană, aceasta trebuie să-şi majoreze dobânzile din nou în această lună, iar decizia din sep­tembrie va fi luată pe baza datelor ce vor apărea, a declarat Joachim Nagel, membru al consiliului guver­nator al băncii, potrivit Bloomberg.

„Trebuie să majorăm data viitoare şi mă aştept la o majorare de 25 de puncte bază la şedinţa din iulie. Pentru şedinţa din septembrie, vom vedea ce ne vor spune datele“.

În timp ce pieţele şi economiştii întrevăd majorări atât săptămâna viitoare, cât şi în septembrie, oficialii băncii nu au indicat cu claritate calea pe care o vor urma dobânzile dincolo de vară.

Pentru reuniunea din septembrie a BCE, noi estimări economice tri­mestriale vor fi disponibile, aruncând o lumină asupra impactului acţiu­nilor de până acum ale băncii. Cât de rapid vor fi resimţite majorările de do­bânzi de 400 de puncte bază ope­rate în ultimele 12 luni este o între­bare majoră. În timp ce creditarea a încetinit semnificativ, efectul asupra companiilor şi gospodăriilor de-abia acum începe să se facă simţit.

Klaas Knot, membru al consi­liu­lui BCE, a declarat la rândul său că înăsprirea politicii monetare dincolo de luna iulie nu este garantată, su­gerând că oficialii ar putea pune în cu­rând pauză campaniei fără pre­cedent de majorări de dobânzi.

„Din iulie încolo cred că trebuie să urmărim cu atenţie ce ne spun datele“.

Un alt membru al consiliului BCE, Ignazio Visco, a declarat că inflaţia ar putea decelera mai rapid decât a anticipat banca luna trecută în condiţiile în care ieftinirea energiei continuă să-şi pună amprenta asupra unei game mai largi de preţuri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO