Business Internaţional

Când se vor micşora dobânzile în Europa de Est? Nu prea curând, deşi presiunile politice şi din pieţe pentru ieftinirea creditării cresc

Praga. Viceguvernatoarea băncii centrale a Cehiei Eva Zamrazilova a spus că dobânda de politică monetară ar trebui să ajungă la 3-5% într-un an sau doi, de la 7% în prezent.

Praga. Viceguvernatoarea băncii centrale a Cehiei Eva Zamrazilova a spus că dobânda de politică monetară ar trebui să ajungă la 3-5% într-un an sau doi, de la 7% în prezent.

Autor: Bogdan Cojocaru

30.01.2023, 22:35 672

Că BCE va majora dobânda de politică monetară cu jumătate de punct procentual în această săptămână este considerat ceva sigur. Ce se va întâmpla cu pre­ţul creditului în zona euro după aceea, este mai greu de prognozat. Pieţele ar paria pe în­ce­tinirea ritmului în care banca centrală majo­rează dobânzile, dar peste economie se abate iar un front de instabilitate: Germania pare că se va confrunta totuşi cu o recesiune, iar infla­ţia a reînceput să accelereze în Spania.

În Europa de Est, în ţările care nu fac parte din zona euro, dobânzile s-au oprit din creşte­re de câteva luni bune se discută deja despre reducerea lor. Dar nici aici nimic nu este sigur şi în niciun caz costul creditării nu se va mic­şora prea curând. În Ungaria, ministrul dez­voltării economice Márton Nagy a declarat că banca centrală ar putea începe să reducă „precaut“ dobânzile când inflaţia va încetini.

Tot el se aşteaptă ca inflaţia să urce la 25% în februarie după care să urmeze o tendinţă de încetinire care va duce indicatorul sub 10% până la finalul acestui an. Astfel s-ar crea spaţiu în care banca centrală să poată începe să tragă în jos dobânzile. Înainte de a fi ministru, Nagy a fost viceguver­na­tor al băncii centrale, dar într-o perioadă în care instituţia era aliată cu guvernul.

Acum nu mai este cazul, deşi conducerea băncii centra­le nu s-a schimbat. În Ungaria, dobânda de politică monetară este de 13%, dusă acolo şi pentru a fi frânat plonjonul forintului, şi se pare că aceasta este o limită peste care banca centrală nu vrea să treacă, riscul ca economia să fie destabilizată fiind prea mare.

Ultimul val de inflaţie a lovit Ungaria re­cent, după ce guvernul s-a văzut forţat să re­nunţe la plafonările de preţ pentru carburanţi. Dacă nu o făcea, ţara s-ar fi confruntat cu o criză de benzină şi motorină. Nagy a descris dobânzile băncii centrale ca fiind „foar­te ridicate“, vătămătoare pen­tru econonomie şi piedici în calea guvernului, scrie Buda­pest Business Journal.

Plafonările preţurilor al­tor produse, cum ar fi ali­men­te de bază, riscă să producă alte penurii, iar ministrul a asigurat că dacă inflaţia coboară rapid până în februarie, aceste limite vor fi retrase. Nagy a confirmat că la inflaţie contribuie, pe lângă energia scumpă şi deprecierea forintului, creşterile de taxe şi de salarii. În timp ce banca centrală apreciază că retailerii transmit în proporţie de 100% în preţurile pentru consumator pier­derile cau­zate de plafonări, Nagy crede că ponderea este de cel mult 60-70%.

Banca centrală nu a indicat vreo traiec­to­rie pe care ar putea încadra dobânzile în viito­rul apropiat, dar menţine dobânda de politică monetară la 13% deja de câteva luni. Între timp, economia riscă să ajungă în recesiune, iar agenţia de evaluare financiară S&P a redus ratingul suveran al Ungariei – ceea ce teoretic înseamnă datorie mai riscantă şi preţuri mari mari la care se împrumută statul. În Polonia, unul dintre oficialii de top ai băncii centrale, Ludwik Kotecki, a spus că vede motive pentru creşterea uşoară a dobânzilor, dar că nu crede că instituţia va decide să facă acest lucru, cel puţin nu anul acesta, notează Reuters.

„Sper doar că nimeni va veni cu ideea de a le reduce“, a exclamat el. „Este mult prea de­vreme pentru a avea astfel de discuţii.“ Inflaţia s-a situat la 16,6% în decembrie, iar Kotecki estimează că indicatorul va ajunge la 12-13% în acest semestru. Banca centrală poloneză s-a ferit mult timp să crească dobânzile, preferând în schimb ca prin creditul ieftin să hrănească creşterea economică. Dar inflaţia a scăpat de sub control şi banca nu a mai avut ce face de­cât să scumpească banii în ceea ce reprezintă cea mai agresivă înăsprire a politicii monetare din istorie.

Dobânda de referinţă este la acelaşi nivel din septembrie, de 6,75%. Pariurile de pe pie­ţele financiare sugerează că primele reduceri ale dobânzii vor veni spre finalul acestui an. PKO Bank Polski se aşteaptă ca prima rundă de tăieri să fie de 50 de puncte de bază, scrie Bloomberg. Kotecki nu se aşteaptă ca eco­nomia să intre în recesiune anul acesta. Cele mai recente date arată că PIB-ul a încetinit la 4,9% anul trecut.

Creşterea s-a bazat pe producţia industrială, în timp ce consumul şi-a micşorat cadenţa. În Cehia, sub noua conducere, considerată a fi una aleasă pe motive politice, banca centrală nu mai este adepta majorărilor şoc ale dobânzii de politică monetară. Viceguvernatoarea Eva Zamrazilova a declarat recent că dobânda ar trebui să ajungă la 3-5% într-un an sau doi, de la 7% în prezent. 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO