Business Internaţional

Capitala europeană cu cel mai periculos aer, unde poluarea este responsabilă anual de 7% din totalul deceselor

Madrid, 17 ianurie 2021. Sursa foto: profimediaimages.ro

Madrid, 17 ianurie 2021. Sursa foto: profimediaimages.ro

Autor: Eduard Ivanovici

24.01.2021, 09:00 3325

Madridul a înregistrat cele mai multe decese premature cauzate de poluarea cu dioxid de nitrogen din Europa, în timp ce oraşul italian Brescia s-a clasat pe primul loc în topul morţilor provocate de particulele fine din aer, potrivit unui studiu citat de Bloomberg.

Circa 84% dintre cetăţenii europeni sunt expuşi unui nivel de poluare care se încadrează peste recomandările Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Încadrarea în indicaţiile lansate de OMS ar putea salva anual 52.000 de vieţi, conform unui studiu al publicaţiei Lancet Planetary Health.

În capitala Spaniei, nivelul ridicat de NO2 este responsabil de 7% din totalul deceselor raportate anual.

Rata de mortalitate, provocată de poluarea cu dioxid de nitrogen, este mult mai severă în zonele din sudul şi vestul Europei, conform unui grup de cercetători ai Institutului pentru Sănătate Globală din Barcelona. Dioxidul de nitrogen este asociat în mare parte cu emisiile produse de automobile, în special cu modelele diesel.

Particulele fine din aer, cunoscute drept PM 2,5, sunt generate, printre altele, de trafic şi activităţile industriale.

Arderea biomasei şi combustibililor fosili în transportul aerian, terestru şi maritim creează o mulţime de particule microscopice care ajung în aproape fiecare organ al corpului.

Mai multe studii arată că poluarea aerului creşte riscul bolilor de inimă, infarcturilor, astmului, pneumoniei şi cancerului pulmonar. Totodată, oamenii de ştiinţă au corelat ratele ridicate de decese cauzate de coronavirus cu expunerea la particulele fine din aer.

Agenţia Europeană pentru Mediu (AEM) a declarat toamna trecută că poluarea este responsabilă pentru 480.000 de decese premature de-a lungul continentului.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels