• Leu / EUR4.7260
  • Leu / GBP5.3065
  • Leu / USD4.2193
Business Internaţional

Care sunt riscurile care pot aduce haosul la nivel mondial în 2019: De la tensiunile SUA-China la populismul european, va fi un an critic

Care sunt riscurile care pot aduce haosul la nivel mondial în 2019: De la tensiunile SUA-China la populismul european, va fi un an critic

Autor: Alex Ciutacu

12 ian 2019 743

Mediul geopolitic la nivel global se află în cel mai tensionat moment din ultimele decenii, potrivit grupului de consultanţă Eurasia, fondat de Ian Bremmer.

Structuri gigant în pericol. Liderii ţărilor puternice se confruntă zi de zi cu propriile crize interne sau externe şi nu reuşesc să combată ideologii şi discursuri care afectează instituţiile. Perspectivele sunt negative pentru instituţii gigant precum Uniunea Europeană şi Organizaţia Mondială a Comerţului. De asemenea, relaţia dintre SUA-China-Rusia nu prezintă perspective pozitive pentru viitor.

SUA-China. Pentru mult timp a existat o politică aplicată în comun atât de americani, cât şi de chinezi, aceea de a păstra relaţiile cât mai amicale posibil, pentru cât mai mult timp posibil.

Asta s-a schimbat, în special în Statele Unite, care îmbrăţişează acum o abrodare confruntaţională între cele mai mari două economii din lume. Analiza Eurasia susţine că acest conflict şi aceste tensiuni vor arunca haos în sectorul de tehnologie şi în cel de securitate.

Pericole cibernetice. Acest an ar putea reprezenta un punct de turnură în competiţia cibernetică. Pentru prima dată, Statele Unite derulează eforturi serioase pentru a stabili o rezistenţă în faţa atacurilor cibernetice.

Firma de consultanţă susţine că acest spectacol de forţă are foarte puţine şanse de reuşită ci, din contră, ar putea aduce mai multe probleme pentru americani.

Populismul european. Când Uniunea Europeană îşi va organiza alegerile parlamentare în luna mai, euroscepticii de dreapta, cât şi de stânga, vor câştiga mai multe scaune decât oricând în istoria UE. În trecut, partidele eurosecptice câştigau aprecierea prin învinuirea Bruxellului pentru problemele domestice.

Acum, aceste partide câştigă teren prin promisiunea că vor ignora regulile UE. Forţa fără precedent de care se vor bucura euroscepticii după alegerile din luna mai ar putea împiedica abilitatea UE de a funcţiona coerent.

SUA. Acest an va fi unul haotic pentru politicile domestice ale americanilor. În timp ce şansele ca Trump să fie demis rămân scăzute, volatilitatea politică se află la maxime excepţionale.

 

 

 

 

 

Principalele valute BNR - marţi, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.7260
Diferență: 0,0233
Ieri: 4.7249
Azi: 4.2193
Diferență: -0,1136
Ieri: 4.2241
Azi: 5.3065
Diferență: 0,2645
Ieri: 5.2925
Azi: 4.2262
Diferență: 0,0947
Ieri: 4.2222