Business Internaţional

Casa Albă: Navele care tranzitează strâmtoarea Taiwan, în concordanţă cu politica americană

Casa Albă: Navele care tranzitează strâmtoarea Taiwan,...

Autor: Iulian Moşneagu

28.08.2022, 20:51 22

Traversarea celor două nave de război americane duminică prin apele internaţionale din strâmtoarea Taiwan este în concordanţă cu politica americană „o singură Chină”, a declarat un oficial de la Casa Albă.

„Acest lucru a fost planificat cu mult timp în urmă”, a declarat John Kirby, purtătorul de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate, la CNN, despre prima traversare a strâmtorii de către navele de război americane de când preşedintele Camerei Reprezentanţilor, Nancy Pelosi, a vizitat Taiwanul la începutul acestei luni, ceea ce a înfuriat China, scrie Reuters.

Trecerea celor două nave este „în concordanţă cu politica noastră privind o singură China, foarte coerentă cu dorinţa noastră de a ne asigura că putem continua să lucrăm pentru un Indo-Pacific liber şi deschis”, a spus el.

China revendică Taiwanul drept teritoriu propriu împotriva obiecţiilor guvernului ales democratic din Taipei. Din cauza vizitei neanunţate de ​​la începutul lunii august a preşedintelui Camerei Reprezentanţilor din SUA, Nancy Pelosi, Beijingul a lansat exerciţii militare în apropierea insulei drept represalii.

Statele Unite nu au relaţii diplomatice formale cu Taiwan, dar sunt obligate prin lege să ofere insulei mijloacele de a se apăra. China nu a exclus niciodată folosirea forţei pentru a aduce Taiwanul sub controlul său.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO