Business Internaţional

Cat au pierdut executivii americani din prabusirea burselor?

23.10.2008, 17:50 33

Warren Buffett, de exemplu, a pierdut anul acesta 9,6 mld. dolari (circa 7,4 mld. euro) din valoarea investitiilor efectuate prin intermediul companiei sale, Berkshire Hathaway. Buffett este, de fapt, cel mai afectat executiv american, valoarea portofoliului sau inregistrand cel mai semnificativ declin in urma prabusirii pietelor de actiuni, potrivit unui studiu al Steven Hall & Partners.

Printre ceilalti executivi afectati de criza se numara directorul executiv al Oracle, Larry Ellison, care a pierdut 6,6 mld. dolari din valoarea portofoliului, si Steven Ballmer, CEO-ul Microsoft, care a inregistrat o scadere de 4,8 mld. dolari a valorii actiunilor. In acelasi timp, John Bezos de la Amazon.com si detinatorul News Corp., Rupert Murdoch, au pierdut 4,2, respectiv 3,9 mld. dolari.
In total, executivii celor mai mari 175 de companii americane au inregistrat pierderi de 42,3 mld. dolari (32,7 mld. euro) de la sfarsitul anului fiscal precedent pana saptamana trecuta. Majoritatea celor care au inregistrat pierderi semnificative sunt fondatori sau cofondatori ai companiilor pe care le conduc. Exceptie face Warren Buffett, care a achizitionat pachetul majoritar de actiuni in cadrul Berkshire Hathaway in anii '60, in momentul in care aceasta era o companie din industria textila aflata in declin.
Fondatorii companiilor au inregistrat pierderi semnificative in conditiile in care acestia tind sa pastreze pachete semnificative de actiuni in cadrul firmelor pe care le conduc, spune Steve Hall, fondatorul Steven Hall & Partners. Totusi, directorii executivi care nu fac parte din categoria fondatorilor au inregistrat, de asemenea, pierderi accentuate.
Cei sapte directori executivi fondatori cuprinsi in studiul Steven Hall & Partners au pierdut in total 15,5 mld. dolari, in timp ce pierderile "taberei adverse", mult mai numeroase insa, s-au ridicat la 26,8 mld. dolari. "Este totusi vorba de o gramada de bani", a comentat Hall.
Studiul companiei de cercetare Steven Hall & Partners se axeaza asupra executivilor companiilor americane cuprinse in ultimul top Fortune 200, publicat in mai anul acesta. Totusi, acesta exclude directorii executivi care au parasit companiile pe care le conduceau in momentul includerii in top sau despre care exista informatii ca ar putea renunta la functiile pe care le detin in perioada imediat urmatoare.
De asemenea, studiul exclude companiile care au facut obiectul unor preluari sau ale caror actiuni au fost suspendate de la tranzactionare. Astfel, studiul a facut abstractie de o serie de figuri proeminente ale mediului de afaceri american, precum James Cayne de la Bear Stearns sau directorul executiv al Lehman Brothers, Richard Fuld.
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO