Business Internaţional

Cât de bogat este Tim Cook, noul CEO al Apple

Cât de bogat este Tim Cook, noul CEO al Apple

Autor: Crenguta Nicolae

28.08.2011, 12:51 357

Fostul director de operaţiuni al Apple, Timothy D. Cook, şi-a crescut averea în mod spectaculos începând de vineri, când compania a anunţat că îi oferă un pachet de 1 milion de acţiuni Apple, în valoare de 383,6 milioane de dolari, conform cotaţiilor de la închiderea de vineri a burselor.

Cook îşi va putea vinde însă cu profit acţiunile numai dacă rămâne să lucreze la Apple în următorul deceniu, precizează CNN Money: compania a precizat că noul director executiv va avea acces la jumătate din acţiuni abia în 24 august 2016, iar la restul în 24 august 2021.

Conform legii, înainte de data fixată de companie, beneficiarii unor astfel de pachete de acţiuni oferite de companie nu le pot vinde cu profit: dacă până atunci angajatul (executivul) pleacă din companie, atunci aceasta are automat dreptul de răscumpărare a pachetului de acţiuni la acelaşi preţ din momentul când pachetul i-a fost oferit angajatului. Intrarea în posesia acţiunilor, în schimb, înseamnă că beneficiarul le poate vinde cu profit.

Potrivit revistei Fortune, Tim Cook a vândut, de pildă, 300.000 de acţiuni la 26 martie 2010, la o zi după ce a expirat perioada de restricţie fixată de companie pentru pachetul respectiv, realizând un câştig brut de 68,8 milioane de dolari. Pachetul valora 72,01 dolari pe acţiune când i-a fost acordat lui Cook, care l-a vândut la un preţ de 230 de dolari pe acţiune. Vedeti cat de bogat este Tim Cook pe www.businessmagazin.ro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO