Business Internaţional

Cât de departe poate sau va merge Polonia pentru a ajuta Ucraina economic şi în conflictul militar cu Rusia? Un interviu cu ambasadorul Poloniei la Bucureşti, E. S. MACIEJ LANG

E. S. Maciej Lang, ambasadorul Republicii Polone.

E. S. Maciej Lang, ambasadorul Republicii Polone.

Autor: Bogdan Cojocaru

11.07.2022, 00:07 1265

Războiul pornit de Rusia contra Ucrainei a luat prin surprindere şi pe nepregă­tite Europa Occidentală. Cele mai rapide reacţii au venit de la SUA şi Polonia. Ceilalţi aliaţi ai Kievului s-au pus în mişcare mai greu, iar Ucraina a constatat că nu peste tot în Europa are prieteni. SUA, cea mai mare putere militară a lumii, a avertizat din timp că Rusia pregăteşte o invazie şi oferă cel mai mare ajutor militar.

În Europa, în acţiunile de susţinere a Ucrainei, dar şi de înlăturare a perico­lului rusesc, se remarcă în special Polonia, ţara care a stat în fruntea e­forturilor de dinainte de război ale Uniunii Europene de a ajuta Kievul să meargă pe calea europeană.

Dar cât de departe poate să meargă Polonia cu ajutorul dat Ucrainei? Cât de pericu­loa­să este pentru Europa situaţia din est? La aceste întrebări răspunde într-un in­terviu pentru Ziarul Financiar ambasa­dorul Republicii Polone E. S. Maciej Lang.

Ar fi putut fi prevenit războiul? Cum?

Pacea este scopul nostru comun, dar nu poate fi pace cu orice preţ. Putin şi-ar continua politica sa agresivă. Ar urma modelul stabilit de mulţi ani, în baza căruia şi-a început acţiunile în Georgia în 2008 şi în Ucraina în 2014.

Dacă nu ar fi fost eroismul ucrai­nenilor, şi-ar fi stabilit alte obiective - ţările baltice, şi apoi alte ţări situate pe flancul estic al NATO. În acest moment, nu mai este loc de dialog. În special, nu putem fi de acord cu un dialog care ar fi folosit de Rusia pentru aranjamente ca­re nu iau în considerare statele în cauză.

Ce înseamnă războiul din Ucraina pentru Polonia? Dar pentru UE?

În Polonia, toată lumea este con­ştientă de faptul că războiul pe care Ucraina îl duce în prezent este un război în apărarea valorilor noastre europene, a graniţelor noastre, a modului nostru de viaţă. Este un război nu numai pentru libertatea şi independenţa statului ucrai­nean, ci şi pentru libertatea noastră, libertatea tuturor europenilor.

Ţinând cont de rezultatele recen­telor summituri ale Consiliului European şi NATO, cred că toate democraţiile împărtăşesc o înţe­legere similară a situaţiei. Acum putem fi din ce în ce mai siguri că solidaritatea întregii lumi libere şi democratice este cea care poate schimba istoria. Ne pu­tem proteja în mod colectiv. Împreună, putem ajuta Ucraina să respingă eficient agresiunea rusă şi să restabilească pacea.

Cum ajută Polonia Ucraina?

Polonia sprijină Ucraina în toate planurile şi în multe moduri diferite. Este atât un ajutor pur uman ce constă în pri­mirea a peste 4 milioane de refu­giaţi în Polonia, cât şi un ajutor militar, un enorm sprijin politic care a avut ca re­zultat acordarea statutului de ţară candidată la UE Ucrainei, cât şi, în cele din urmă, ajutor economic, în special prin exportul de mărfuri ucrainene.

Autorităţile poloneze continuă să-i sprijine pe cetăţenii ucraineni care se află deja şi continuă să sosească în Polonia, nu doar prin diferitele tipuri de beneficii sociale, ci şi prin facilitarea integrării lor sociale. Săptămâna trecută, preşedintele Andrzej Duda a semnat un amendament la legea privind asistenţa cetăţenilor ucraineni în contextul con­flictului armat din această ţară.

Este vorba, printre altele, de asi­gu­rarea unui standard adecvat de protecţie pentru cetăţenii ucraineni în legătură cu munca prestată de aceştia în Polonia. In­tro­ducem, de asemenea, soluţii care vizea­ză asigurarea de către autorităţile locale a îngrijirii copiilor mici ai refugia­ţilor, în special atunci când părinţii lor lucrează.

Modificarea introduce totodată solu­ţii sistemice privind, printre altele, creşte­rea posibilităţii de a beneficia de cursu­rile de limba poloneză. Cetăţenii ucrai­nieni care locuiesc în Polonia sunt trataţi în toate privinţele în ace­leaşi condiţii ca şi cetăţenii polonezi, iar toate soluţiile propuse de guvern pentru a le facilita şederea în Polonia se bucură de accep­tare socială.

La nivelul relaţiilor inter­sta­tale, Polonia este una dintre ţările care depun cele mai mari eforturi pentru a obţine sprijin internaţional pentru Ucraina. Polonia este a treia ţară din lume - după Statele Unite şi Marea Britanie - în ceea ce priveşte ajutorul militar acordat Ucrainei. Sprijinul polo­nez pentru Ucraina a atins deja valoarea de 1,81 miliarde dolari.

Mulţumită, în principal, eforturilor poloneze, vizi­telor poloneze la nivel înalt în majori­tatea capitalelor europe­ne, Ucraina a reuşit să obţină un succes istoric sub forma unei invitaţii de aderare la UE. Tot datorită eforturilor diplomaţiei po­loneze sunt impuse Rusiei noi pachete de sancţiuni, care acoperă din ce în ce mai multe sectoare, iar pe listele de sancţiuni sunt înscrise noi persoane.

Vom continua să depu­nem eforturi pentru ca următoarele pachetele de sanc­ţiuni să fie din ce în ce mai dure pentru agresor. De la începutul agresiu­nii ruse, sprijinul polonez pentru Ucraina a fost flexibil şi răspunde în mod continuu nevoilor actuale ale acestei ţări. Ca răspuns la necesitatea urgentă de a sprijini exportul de cereale ucrainene, Polonia a activat toate posi­bilităţile logistice existente pentru a maximiza transportul de mărfuri agri­cole ucrainene prin rutele şi porturile europene.

Deşi coridoarele alternative de transport pentru cerealele ucrainene nu vor gestiona niciodată întreaga cantitate de cereale trimisă prin porturile ucrai­nene înainte de război, pe termen scurt vor sprijini exporturile ucrainene nece­sare pentru menţinerea efortului militar, iar pe termen lung vor construi un sistem logistic de încredere şi diversificat astfel încât Ucraina să fie cât mai indepen­dentă şi rezistentă la şantajul economic.

Cât de departe poate sau va merge Polonia pentru a ajuta Ucraina economic şi în conflictul militar cu Rusia?

Polonia îşi va continua eforturile de a sprijini Ucraina. De la începutul conflictului, autorităţile poloneze au declarat că ajutorul nostru va merge atât de departe pe cât ne-o va cere Ucraina. În fiecare zi ajungem în toate oraşele şi orăşelele din Ucraina cu ajutorul umanitar din Polonia.

Toate persoanele care îşi căutau un acoperiş deasupra capului în Polonia au primit un astfel de ajutor, inclusiv asistenţă medicală, educaţie şi transport gratuit. În dimensiunea economică, spri­jinul nostru nu se limitează la asistenţa directă acordată Ucrainei în vederea vânzării produselor sale pe pieţele mon­diale. Încercăm, de asemenea, să slăbim Rusia cât mai mult din punct de vedere economic, astfel încât costurile conti­nuării războiului să devină prea mari pentru ea.

Polonia ar putea deveni în curând independentă de resursele energetice ruseşti. Suntem deja tăiaţi de la gazul rusesc. Facem apel la toate guvernele europene să urmeze aceeaşi cale. Este nevoie de un embargo complet asupra materiilor prime din Rusia şi de confiscarea averilor ruseşti.

Polonia solicită aplicarea unor ase­me­nea restricţii care vor avea un impact real asupra economiei ruse. Trebuie să ne continuăm eforturile de a submina bazele acesteia. Eficienţa sancţiunilor creşte atunci când toate ţările occidentale aplică în mod solidar aceleaşi soluţii.

În acelaşi timp, considerăm că un in­strument eficient pentru a ajuta Ucraina să câştige acest război este includerea acesteia pe cât posibil în sfera legăturilor economice europene. Un exemplu per­fect de astfel de acţiuni este conectarea recentă a Ucrainei - datorită sprijinului operatorilor polonezi - la reţeaua elec­trică europeană. Astfel, Ucraina a de­venit independentă de Rusia din acest punct de vedere şi, în acelaşi timp, i-am oferit posibilitatea de a-şi vinde surplusul de energie pe piaţa europeană.

Va urma

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO