Business Internaţional

Cât de dependentă este cea mai mare economie est-europeană de UE?

Cât de dependentă este cea mai mare economie...

Autor: Catalina Apostoiu

10.01.2023, 00:06 929

PIB-ul Poloniei, cea mai mare economie din Europa de Est, este cu 31% mai mare graţie statutului de membru al Uniunii Europene al acestei ţări, notează Warsaw Voice.

În lipsa participării la piaţa unică europeană, PIB-ul Poloniei s-ar fi situat la nivelul anului 2014 în 2021, astfel că creşterea acestuia a fost cu aproape 1,5 puncte procentuale mai rapidă în termeni anuali graţie apartenenţei la blocul comunitar.

Doar în perioada 2004-2018, pro­centul cererii ţărilor UE în crearea PIB-ului polonez a crescut de la 15,6% la 21,2%, relevă ultimul ra­port al Institutului Economic Polo­nez (PIE), intitulat „Beneficiile Poloniei de pe urma pieţei unice“.

Polonia dispune acum de un PIB pe cap de locuitor exprimat în parita­tea puterii de cumpărare cu 31% mai mare decât nivelul pe care l-ar fi înregistrat dacă nu ar fi aderat la Uniunea Europeană.

„Este un indicator foarte tangibil care se traduce în salarii, venituri corporate şi la nivelul bugetului de stat şi prin urmare într-un nivel mai ridicat de prosperitate pentru polo­nezi în UE,“ arată Jan Markewicz, membru al echipei PIE. Polonia înre­gistrează un excedent ridicat al co­mer­ţului cu bunuri cu statele mem­bre ale UE. Exporturile au avansat mai rapid decât importurile, în peri­oada 2004-2021 acestea cres­când de 4,5 ori, în timp ce importurile după ţara de livrare au crescut de 3,2 ori şi după ţara de origine de 3,5 ori.

Exporturile de bunuri ale Polo­niei către UE, destinaţie a 75% din totalul exporturilor ţării, s-au ridicat la 216 miliarde de euro în 2021.

„Exporturile au fost cele care au contribuit în principal la creşterea PIB-ului polonez după aderarea la UE. Două treimi din creşterea eco­no­mică a Poloniei s-a datorat exporturilor, potrivit lui Lukasz Ambroziak, consilier în cadrul PIE .

În 2018, aproape un sfert din PIB-ul polonez a depins direct sau indirect de cooperarea economică cu statele membre ale UE. Graţie cererii venite din ţările UE, în 2018 au fost 3,324 milioane de locuri de muncă în Polonia.

„În prezent, deja unul din cinci locuri de muncă din Polonia depinde de cererea creată în ţările UE,“ adaugă Ambroziak.

78% dintre companiile exportatoare, chestionate de PIE în cooperare cu biroul central de statistică, declară că apartenenţa la UE le oferă o poziţie competitivă mai bună decât cea a companiilor non-UE.

Germania, cea mai mare economie europeană, reprezintă unul din partenerii comerciali cheie ai Poloniei de ani întregi, potrivit Institutului. În 2018, aproape 10% din PIB-ul polonez depindea de comerţul cu Germania.

Polonia a decenit al patrulea furnizor ca mărime al Germaniei în perioada pandemiei, devansând Franţa. Polonia înregistrează un excedent comercial cu Germania din 2012, acesta ridicându-se la 9 miliarde de euro în 2021.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO