Business Internaţional

Cat de fezabil este proiectul energiei solare din Sahara?

Cat de fezabil este proiectul energiei solare din Sahara?

Soarele desertului va fi pus la lucru si va alimenta fabricile si casele din Europa

15.07.2009, 11:27 297

"Consider ca este un proiect fezabil pe termen lung", a declarat pentru ZF Jean Constantinescu, analist si fost presedinte al Institutului National pentru Studiul Amenajarii si Folosirii Surselor de Energie.
"Ce mi se pare mai putin fezabil este ceea ce a facut Germania acasa. Germania da subventii de 2 miliarde de euro anual pentru 4 terawati/ora produsi de instalatiile solare. Daca se duc sa investeasca in Sahara, poate lucrurile se estompeaza, adica si-au facut expertiza in tara, iar acum pot lucra la o scara mai mare", a adaugat el.
Dar in ce consta efectiv proiectul? Proiectul ar folosi energie solara concentrata (Concentrated Solar Power - CSP) din desertul Sahara si ar livra "produsul" pe piete locale si europene. CSP reprezinta o tehnologie care foloseste oglinzi pentru a focaliza razele solare in scopul producerii de aburi care pun in miscare turbine ce produc electricitate.
"Produsul" poate fi transportat catre Europa sub forma de energie electrica sau hidrogen aduse prin conducte precum se transporta gazul metan din Sahara. O alta posibilitate de transport ar fi un ring mediteranean, respectiv o "super retea electrica", a adaugat Constantinescu.

Investitie pe termen lung
In urma cu o luna, un consortiu format din 20 de companii dorea sa investeasca 400 de miliarde de euro intr-un proiect de energie solara in Africa, care ar urma sa alimenteze consumatorii casnici din Germania.
"Miza fiind mare, esalonarea va fi pe cel putin 15-20 de ani, iar jumatate din suma de 400 de miliarde de euro va fi alocata transportului energiei", a mai spus Constantinescu.
Fundatia Desertec a sustinut ca in sase ore deserturile lumii primesc mai multa energie decat consuma oamenii la nivel global intr-un an.
Initiativa Industriala Desertec (DII), cel mai ambitios proiect de energie solara la nivel global, va stabili planurile de investitie pana in anul 2012 in scopul dezvoltarii unei energii "curate" (lipsita de emisia de carbon), care ar putea sustine 15% din necesitatea Europei pana in anul 2050, scrie presa internationala.
Reprezentantii companiilor care fac parte din consortiu s-au reunit la Munchen, pe 13 iulie, pentru a formaliza initiativa si a infiinta grupul care va dezvolta proiectul. In prezent, consortiul este condus de grupul german de reasigurare Munich Re.
Doisprezece companii, inclusiv Siemens, Munich Re, E.ON, RWE si Deutsche Bank, au semnat un memorandum pentru a stabili DII pana la sfarsitul lunii octombrie, iar planurile de cheltuieli vor fi dezvaluite in urmatorii trei ani.
Totusi exista indoieli cu privire la modalitatea de fondare a acestui proiect si la felul in care instabilitatea politica din acea zona geografica va afecta eforturile depuse.
Planurile oficialilor includ o uzina de energie solara de 100 gigawati in Africa de Nord si Orientul Mijlociu, care se ridica la o valoare de 400 de miliarde de euro.
Oficialii Desertec spera ca Sahara va furniza aproximativ 20 de gigawati - echivalentul a 20 de centrale electrice conventionale - pana in 2020.
"Eu vad potentialul mult mai mare de 20 de gigawati. In trecut, inainte sa se inchida centralele electrice locale, numai Romania genera peste 20 de gigawati. In Germania, numai fermele lor de vant genereaza 20 de gigawati", a declarat Constantinescu. "Estimez ca pentru Europa este nevoie de 400 de gigawati", a adaugat el, referindu-se la puterea instalata necesara Europei intr-un moment dat. Cu privire la consum, analistul a estimat o valoare de 60 terawati pe ora pentru Romania si 3.000 de terawati pe ora pentru Europa.

Capital de 1 mld. euro
Un raport al Institutului German Wuppertal evidentiaza ca proiectul ar putea oferi 240.000 de locuri de munca pentru germani si energie electrica in valoare de 2.000 de miliarde de euro pana la mijlocul secolului.
Capitalul initial al proiectul ar include un miliard de euro, bani investiti de Uniunea Europeana, scrie presa internationala.
Investitii de inca patru miliarde de euro sunt cautate in continuare. Printre alte firme care fac parte din proiect se enumera ABB (Elvetia), Cevital (Algeria), precum si HSN Nordbank, MAW Zander si Schott Solar (Germania).
Tinta generala a proiectului DII este de a analiza modalitatea de dezvoltare a energiei in deserturile din Africa de Nord.
Reprezentantii proiectului nu au oferit alte detalii precum volumul financiar total al proiectului sau tarile in care vor fi aplicate planurile respective.
"Potentialul este urias. Singura mare problema nu o prezinta instalatiile solare, ci transportul acestora si al produsului final", a afirmat Constantinescu.
Analistul este de parere ca pana in 2050 sunt destui ani ca sa se puna la punct problemele democratizarii tarilor respective. El sustine ca exista acorduri speciale de asociere cu Uniunea Europeana din care rezulta o aplicare a unora dintre legile UE in unele tari din Africa de Nord.

Cat de realizabil este?
Cresterea eforturilor globale de a incetini schimbarea climei prin reducerea emisiilor de gaze din sere, impreuna cu o crestere continua a cererii de energie in Orientul Mijlociu si Africa de Nord, fac proiectele sa fie mult mai atractive, au afirmat sustinatorii proiectului.
DII este un produs al Fundatiei Desertec, o retea globala de agentii guvernamentale, companii si institutii de cercetare care exploreaza felul in care energia solara generata in desert poate contribui eficient la energia globala.
Cel mai mare reasigurator din lume, Munich Re, a convenit asupra achizitiei diviziei Hartford Steam Boiler (HSB) de la American International Group (AIG) pentru suma de 742 de milioane de dolari in decembrie 2008, informeaza Bloomberg.
Pretul de achizitie a fost cu o treime mai mic decat a platit asiguratorul american acum noua ani.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO