Business Internaţional

Ce a determinat cresterea pretului petrolului la peste 80 de dolari pe baril

14.09.2007, 17:18 24

Pretul petrolului a inregistrat ieri o scadere usoara, pana la 79,77 dolari pe baril (57,54 euro), dupa ce miercuri atinsese un nou nivel record de 80,18 dolari, in urma unei cresteri de 1,68 dolari (1,21 euro), scrie Bloomberg.
Nivelul record de miercuri a fost cauzat de scaderea, peste asteptari, a stocurilor de petrol ale SUA, determinata de temerile conform carora o furtuna care va lovi Golful Mexic ar putea afecta productia si capacitatea de rafinare. Recordul anterior a fost inregistrat la inceputul lui august, cand un baril de petrol a costat 78,77 dolari (57,4 euro).
Pretul petrolului a urcat cu 31% anul acesta, cauza principala fiind cresterea cererii si temerile ca Nigeria si Iranul, doi dintre cei mai importanti exportatori de petrol, si-ar putea reduce productia.
Stocul de petrol al Statelor Unite a scazut, saptamana trecuta, cu 7,01 milioane de barili, aceasta fiind cea mai mare scadere inregistrata anul acesta. Analisti, participanti la un studiu al Bloomberg News, estimau o scadere de doar 2,7 milioane de barili.
Rezervele de petrol au ajuns la 322,6 milioane de barili, cu 8,3% mai mult decat media inregistrata in perioadele similare ale ultimilor cinci ani, in timp ce importurile au coborat cu 6,6%, ajungand la 9,59 milioane de barili pe zi.
"Ne confruntam, in acelasi timp, si cu furtuna din Golful Mexic, si cu scaderea drastica a rezervelor de petrol, iar pretul de 81 de dolari nu mai pare chiar atat de indepartat", a declarat Bob Frye, broker de marfuri la Access Future Options & Trading, facand referire la depasirea pragului psihologic de 80 de dolari pe baril.
Chiar daca pretul petrolului este de opt ori mai mare decat la sfarsitul anilor '90, este inca sub nivelul record, de peste 90 de dolari pe baril, inregistrat in 1979, in urma revolutiei iraniene si un an mai tarziu, in timpul razboiului dintre Irak si Iran.
Marti, oficialii Organizatiei Tarilor Exportatoare de Petrol (OPEC) au ajuns la un acord care prevede suplimentarea productiei cu o jumatate de milion de barili pe zi, incepand cu 1 noiembrie, dar expertii au indoieli cu privire la eficienta acestei decizii.
"Intarzierea inceperii suplimentarii productiei de petrol pana la 1 noiembrie arata ca in spatele acestui acord sta o doza mare de compromis. De aceea, consideram ca avantul pretului petrolului nu va fi stopat prea usor", se arata intr-un raport al bancii de investitii Barclays Capital.
Decizia OPEC a venit in urma raportului Agentiei Internationale pentru Energie prin care anunta ca cererea mondiala de petrol va creste, anul acesta, cu 4,1% pana la 85,9 mil. barili pe zi, cu 90.000 de barili mai mult decat in estimarile anterioare ale agentiei. Initial OPEC a ezitat sa ia o decizie, aceasta venind in urma presiunilor facute de unii membri influenti ai organizatiei, precum Arabia Saudita, care se temeau ca preturile ridicate vor afecta cererea de petrol.
Desi Agentia Internationala pentru Energie a declarat ca rezervele SUA sunt peste media inregistrata, de obicei, in aceasta perioada a anului brokerii sunt ingrijorati de faptul ca acestea sunt mai scazute decat in perioada similara a anului trecut. Mai mult, ei considera ca sezonul rece, care se apropie, este perioada in care se inregistreaza cea mai mare cerere de petrol, folosit pentru producerea de energie termica.
"Rezervele de petrol nu mai sunt la un nivel confortabil, iar sezonul rece este din ce in ce mai aproape", a declarat Antoine Halff, director de cercetare in domeniul energetic la firma Fimat.

Un nou record

Pretul unui baril de petrol a crescut, miercuri, pana la 80,18 dolari, inregistrand un nou record.
Recordul anterior a fost inregistrat la inceputul lunii august, cand un baril a fost cotat la 78,77 dolari (57,4 euro).
Stocul de petrol al Statelor Unite a scazut, saptamana trecuta, cu 7,01 milioane de barili, aceasta fiind cea mai mare scadere inregistrata anul acesta.
Rezervele de petrol ale SUA au ajuns la 322,6 mil. barili, cu 8,3% mai mult decat media inregistrata in perioadele similare ale ultimilor cinci ani.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO