Business Internaţional

Ce avere are cel mai bogat portughez, care face 500 mil. euro anual din dopuri de plută

Sursa foto: wikipedia.org

Sursa foto: wikipedia.org

Autor: Mădălina Dediu Panaete

01.01.2015, 12:34 2111

Americo Amorim, mogulul portughez care deţine producătorul de dopuri de plută Corticeira Amorim şi are acţiuni la companii din energie, dar şi la bănci din întreaga lume, este cel mai bogat om din Portugalia, cu o avere estimată de revista Forbes la 4,2 miliarde de dolari.

Bunicul lui Americo Amorim a pus pe picioare afacerea Corticeira Amorim în 1870 şi în prezent afacerea procesează o pătrime din pluta din întreaga lume. Omul de afaceri deţine printre altele şi 18% din acţiunile companiei portugheze de energie Galp Energia, care valorează 2 miliarde de dolari.

De asemenea, el a fondat Banca BIC în Angola în 2005 alături de Isabel dos Santos, fiica preşedintelui Angolei Jose Eduardo Santos. Şase ani mai târziu a grupul Amorim a lansat Banco Único în Mozambic, iar recent a devenit acţionar la Banca Luso Brasileiro care operează pe piaţa din Brazilia de 23 de ani.

Corticeira Amorim produce atât dopuri, dar şi alte produse din plută pentru design, sectorul construcţiilor şi industria aerospaţială. Compania are o cifră de afaceri de peste 540 de milioane de euro anual şi vinde peste 4 miliarde de dopuri de plută pe an. Grupul are peste 3.300 de angajaţi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO