Bitcoin este o monedă digitală anonimă
Monedele bitcoin nu sunt bani reali. Este o valută – un jeton online care poate fi dat la schimb pentru bunuri şi servicii în locurile care o acceptă, în acelaşi fel în care cineva da cuiva un dolar pentru o prăjitură. Dar, spre deosebire de dolar, Bitcoin nu are număr de înregistrare sau alt fel de mecanism care ar putea fi folosit pentru a depista cumpărătorii sau vânzătorii, scrie Gizmodo.
…cu aspiraţii mari
Într-un manifest de pe YouTube, creatorii Bitcoin au spus că vor revoluţiona piaţa financiară globală în acelaşi fel în care internetul a revoluţionat lumea publicaţiilor.
…şi nici o autoritate centrală,
Pe lângă dezvoltatorii de software care lucrează la noi versiuni ale codului care stă la baza bitcoin, nu este nici o Bancă Centrală a Bitcoin-urilor sau o Rezervă Federală a monedelor virtuale.
…tranzacţionată fără intermediari,
Spre deosebire de tranzacţiile tradiţionale, în care trebuiesc scrise CEC-uri şi retraşi banii din bancă, pentru ca mai apoi să fie transferaţi către banca destinatarului, monedele BitCoin nu au nevoie de intermediari pentru a fi tranzacţionate (decât utilizatorul şi reţeaua online).
…fiind generate de utilizatori
Spre deosebire de valuta tradiţională, care este susţinută de o instituţie sau un bun fizic de valoare (Banca Centrală, aur, argint etc), monedele BitCoin sunt generate din nimic. Printr-un proces numit “minerit”, o aplicaţie pe calculator care generează încet monede BitCoin, în schimbul furnizării de putere de procesare pentru tranzacţii, care se folosesc de calculatoarele utilizatorilor. Când un nou lot de monede este gata, acestea sunt distribuite în funcţie de puterea de procesare oferită în activitatea “de producţie”. Sistemul BitCoin este setat în aşa fel încât numărul maxim de monede să fie 21 de milioane, aşa că procesul de “minat” dă din ce în ce mai puţin randament.
…pentru a fi cheltuite în puţinele locuri unde monedele BitCoin sunt acceptate,
În comparaţie cu banii reali, sunt numai câteva locuri care acceptă BitCoin, dar numărul celor dispuşi să primească monede virtuale se schimbă rapid. Afacerile mici sunt stimulate să folosească BitCoin din moment ce nu sunt taxe pe valută sau pe tranzacţii. În acest moment, cu BitCoin se pot cumăra jocuri pe calculator, serviciile unor designeri web, bijuterii, arme sau chiar cocaină.
..sau convertite în bani adevăraţi.
În acelaşi fel în care se pot schimba leii în dolari, monedele BitCoin pot fi schimbate între utilizatori pentru bani reali. Când a apărut prima dată, o monedă BitCoin valora 7,5 dolari, iar acum valorează peste 250 de dolari, fiind încă în creştere. Lumea deja a început să vadă primii milionari BitCoin.