Business Internaţional

Ce planuri are cel mai bogat om din Rusia, Oleg Deripaska

05.05.2008, 19:19 57

Cel mai bogat om din Rusia si proprietarul Basic Element - compania proprietara a unui imperiu minier extins atat in fosta republica sovietica, cat si in exterior - pare unul dintre acei oameni de afaceri care au reusit sa evite capcana puterii conferite de conducerea unei corporatii, scrie Bloomberg. De fapt, el nu se concentreaza decat asupra unui principiu fundamental - restaurarea puterii industriale a Rusiei.
"E o tara mare", declara recent Deripaska in cadrul unei intalniri cu partenerii sai de afaceri. "Iar aceasta tara are nevoie de foarte multe lucruri: drumuri, spitale, scoli, aeroporturi, automobile, trenuri, avioane. Exista astfel o cerere uriasa, iar oferta nu poate tine pasul cu aceasta", a adaugat el.
Exista insa foarte putini oameni capabili sa influenteze economia ruseasca in maniera in care o face Deripaska. Averea sa ajunge la aproape 30 mld. dolari, potrivit analistilor Forbes, in timp ce compania pe care o conduce are peste 300.000 de angajati.
Actionand dintr-un birou situat pe una din strazile retrase ale Moscovei, la doar trei minute de mers de biroul primului-ministru, Deripaska - un impatimit al baletului - a fost in ultimii ani "coregraful" unor achizitii de proportii pe pietele internationale. El a cheltuit 3,5 mld. dolari pentru pachete de actiuni in cadrul a doua companii vest europene care activeaza in segmentul constructiilor, dar si pentru titluri apartinand Magna International, cel mai mare producator de componente auto de pe piata nord-americana.
In acest moment, miliardarul incearca preluarea controlului asupra Norilsk Nickel, cel mai mare producator de nichel la nivel mondial, precum si cel asupra companiei petroliere Russneft. De asemenea, Deripaska negociaza o serie de parteneriate cu marile corporatii vestice, printre care se numara General Motors sau producatorul canadian de aeronave Bombardier. Intre timp, operatiunile din segmentul constructiilor l-au transformat pe acesta intr-unul dintre artizanii restructurarii statiunii litorale Soci, gazda Jocurilor Olimpice de Iarna din 2014.
Deripaska este unul dintre principalii beneficiari ai boom-ului economic inregistrat de fosta tara sovietica in ultimii ani. Produsul intern brut al Rusiei inregistreaza un ritm de crestere de peste 8% pe an, impulsionat de veniturile masive din petrol. Dupa 10 ani de crestere economica sustinuta, tara este pe cale de a deveni cea mai mare piata de desfacere din Europa. Cheltuielile consumatorilor s-au accelerat semnificativ, in timp ce guvernul de la Moscova a promis ca va cheltui peste 30 mld. dolari pe an pentru refacerea infrastructurii.
Schimbarile politice mai pot astepta, spune Deripaska, adaugand ca oamenii de rand sunt preocupati, mai degraba, de ce vor manca maine.
"Mai multa sau mai putina democratie, mai multa sau mai putina libertate de expresie - toate acestea sunt chestiuni vagi. Intrebati-i pe oamenii din Nizni Novgorod ce cred despre asta", a declarat miliardarul rus.
Concentrarea lui Deripaska asupra reconstruirii infrastructurii rusesti coincide cu ambitia presedintelui Vladimir Putin, al carui mandat se incheie pe 7 mai, de a transforma Rusia intr-un gigant mondial, atat pe plan politic, cat si economic. Iar ideea unei renasteri economice a tarii este unul dintre obiectivele miliardarului, spun partenerii sai de afaceri. "Ar face orice pentru a asigura revenirea economica a tarii sale", a declarat Siegfried Wolf, directorul executiv al Magna International.
In noiembrie, Deripaska declara ca intentioneaza ca in urmatorii trei ani sa lanseze mai multe oferte publice, prin intermediul carora sa vanda pachete minoritare de actiuni din cadrul tuturor companiilor detinute prin intermediul Basic Element.
In cadrul acestui proces ar putea intampina insa doua obstacole majore. In primul rand, din 2006 lui Deripaska i s-a interzis in mod direct accesul la cea mai mare economie a lumii, in conditiile in care Departamentul de Stat american i-a revocat viza pentru Statele Unite. Nici agentia, nici miliardarul nu au vrut sa explice pana acum ce a stat in spatele unei asemenea decizii.
In al doilea rand, relatia omului de afaceri cu presedintele ales, Dimitri Medvedev, nu este una foarte buna. Relatiile incordate dintre Deripaska si Medvedev dateaza inca din 2001, cand o tranzactie majora a starnit o ciocnire a intereselor celor doi, spune fostul consilier de la Kremlin Stanislav Belkovsky.
Disputa dintre cei doi a fost generata de activele detinute de Ilim Pulp Enterprise - cea mai mare companie producatoare de hartie din Rusia, unde Medvedev detinea la un moment dat 20% din actiuni. Deripaska spune insa ca respectivul conflict a fost incheiat.
"Deripaska este perceput ca fiind unul dintre cei mai agresivi oameni de afaceri, un om care doreste sa controleze totul", spune insa Belkovsky. "Daca elita oamenilor de afaceri o sa considere ca acesta a devenit prea agresiv si o sa inceapa sa se teama de actiunile sale, cu siguranta acesta va fi neutralizat", a adaugat acesta.
Mai mult, spune Belkovsky, incercarea miliardarului de a se extinde pe segmentul petrolier - un segment unde statul rus s-a implicat din ce in ce mai puternic in ultimii ani - ar putea atrage ingrijorarea Kremlinului. Si asta in conditiile in care productia de petrol a Rusiei se apropie semnificativ de cea a Arabiei Saudite - cel mai mare producator la nivel mondial. "Cred ca Medvedev nu vede deloc cu ochi buni influenta pe care o detine Deripaska", a adaugat Belkovsky.
Deripaska evita insa sa declare in ce masura conflictul de acum sapte ani afecteaza relatia dintre el si viitorul presedinte rus. "Nu conteaza in ce stadiu se afla relatia dintre noi. Important este ca suntem cu totii aici pentru a lucra la reconstructia tarii", spune acesta.
Miliardarul este unul dintre cei care deplang aglomeratia si traficul din capitala rusa. Deocamdata, el intentioneaza ca impreuna cu Mirax Group, un constructor local, sa dezvolte un proiect imobiliar in Moscova, a carui valoare totala ar putea ajunge la 10 mld. dolari.
In afara Rusiei, Deripaska a cultivat relatii puternice cu o serie de actori importanti ai sistemului financiar mondial, precum fostul presedinte al Bancii Mondiale James Wolfensohn sau Nathaniel Rothschild, co-presedintele fondului de hedging Atticus Capital.
Pe piata bancara din Londra, Basic Element si-a creat o imagine de negociator "dur, dar corect", spune unul dintre bancherii care au colaborat cu Deripaska. In 2006, de exemplu, Russian Aluminium - companie detinuta de Basic Element - si-a asigurat un imprumut de 2 mld. euro de pe piata bancara londoneza, acesta fiind la acea data cel mai mare credit detinut de o companie privata ruseasca din afara industriei petroliere.
Relatia cu presedintele Vladimir Putin, spre deosebire de cea cu Medvedev, a fost una excelenta. Un rol in acest sens a fost jucat insa de relatiile de familie. Printr-un decret prezidential emis imediat dupa instalarea la Kremlin, Putin conferea "garantii legale si sociale" familiei fostului presedinte Boris Ieltin.
La numai un an, Deripaska s-a casatorit cu Polina Yumaseva, fiica unuia dintre consilierii lui Ieltin si viitorul ginere al acestuia. Deripaska a ajuns astfel sa beneficieze de protectia speciala oferita de decretul prezidential.
In ceea ce priveste managementul Basic Element, Deripaska s-a indreptat mai degraba spre tineri din exterior decat spre elita de afaceri a Moscovei. Astfel, trei dintre cele sapte divizii principale ale companiei sunt conduse de executivi straini. Mai mult, directorul executiv al Basic Element este Gulzhan Moldazhanova, o femeie din Kazahstan. Si asta in conditiile in care nici una dintre cele 30 de companii rusesti listate pe bursa nu este condusa de o femeie.
Deripaska a creat Basic Element in 2001, dupa o serie lunga de achizitii. In 2000, acesta si-a unit operatiunile din segmentul industriei de aluminiu cu cele ale miliardarului Roman Abramovici, pentru ca patru ani mai tarziu sa cumpere portofoliul detinut de Abramovici pentru 1,58 mld. dolari.
In 2007, Deripaska a format o echipa cu doi dintre principalii sai rivali pentru a crea United Co. Rusal, producatorul de aluminiu in cadrul caruia detine 66% din actiuni. Acesta spune ca Rusal va fi listata pe bursa din Londra, cel mai tarziu in 2010.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO