Business Internaţional

Ce răspunde unul dintre cei mai citaţi analişti financiari ai lumii când este întrebat despre noua criză financiară sau ce ar trebui să facă oamenii cu banii lor acum

John Hardy, Saxo Bank: „Când toată lumea speculează într-un ritm haotic, atunci trebuie să îţi reduci şi tu riscurile - să mitighezi riscurile - când toată lumea «se ascunde sub masă» şi se teme de viitor, atunci e bine să investeşti - fii foarte conştient de mediul în care eşti şi legat de ceea ce face turma.”

Autor: Ioana Matei

03.06.2023, 16:33 8332

Interesul investitorilor faţă de ceea ce se întâmplă cu băncile a fost ce l-a adus în România din nou pe unul dintre cei mai citaţi analişti financiari ai lumii, cunoscut şi ca unul dintre cele mai influente personaje din piaţa Forex. Călătoriile sunt parte din activitatea lui ca analist al băncii daneze de investiţii Saxo Bank,  însă pandemia de COVID a pus o pauză vizitelor sale în România. Ce l-a adus din nou aici ?

A fost ironic pentru toată lumea din pieţele financiare ceea ce s-a întâmplat - pentru că am avut momentul crizei, în sensul în care totul se prăbuşea, nimeni nu ştia ce va aduce viitorul, pieţele erau total disfuncţionale, a existat o volatilitate totală, apoi, răspunsul în termen de politici a fost atât de masiv, de puternic, copleşitor –  combinaţia acestor politici monetare şi de salvare a sistemului a fost exagerată”, a spus John J. Hardy, într-o discuţie scurtă la cea mai recentă vizită a sa la Bucureşti.

Este al treilea interviu pe care îl are cu BUSINESS Magazin: dacă în 2014 a vorbit despre predicţiile „scandaloase” ale băncii daneze de investiţii, în 2017 anunţa deja că ne îndreptăm spre o nouă criză, iar acum s-a axat pe felul în care evenimentele disruptive din economia globală conturează piaţa investitiţiilor.

Din punctul lui de vedere, eforturile de salvare ale Silicon Valley Bank au reprezentat un răspuns prea entuziast în termen de politici ale autorităţilor. „Sunt alte lucruri care se întâmplă - există mai multe motive pentru care credem că inflaţia va rămâne la niveluri ridicate, nu la cele pe care le vedem în prezent, ci relativ ridicate comparativ cu nivelurile de dinainte de pandemie. Asta are legătură cu nesiguranţa legată de viitorul energiei - va costa mult înlocuirea gazului natural rusesc, piaţa petrolului brut devine mai fragmentată în toată lumea, imperativele legate de apărare cresc cheltuielile militare, ceea ce influenţează inflaţia, de asemenea.”

Citiţi continuarea pe www.businessmagazin.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO