Business Internaţional

Ce se întâmplă dacă eşti infectat cu coronavirus: Tot ce ştim până acum despre epidemia de gripă din China

Ce se întâmplă dacă eşti infectat cu coronavirus:...

Autor: Eduard Ivanovici

25.02.2020, 20:10 34874

În primele zile ale anului, aproape nimeni din afara comunităţii medicale nu auzise de noul coronavirus (COVID-19). Astăzi, bilanţul celor infectaţi depăşeşte 80.000, în timp ce numărul persoanelor decedate este de circa 2.700. Deşi marea majoritate a deceselor s-au înregistrat în Republica Populară Chineză, virusul se răspândeşte mai repede decât celelalte epidemii care au putut fi înregistrate, scrie Financial Times.

Cum poţi fi infectat?

Trebuie să fii aproape de cineva care răspândeşte cantităţi semnificative ale virusului, ceea ce înseamnă că persoana respectivă va arăta cel mai probabil semnele specifice bolii. Totuşi, boala se poate transmite şi dacă cel infectat nu arată semne vizibile, cu toate că şansele sunt destul de mici, spun experţii.

Coronaviruşii se răspândesc în majoritatea cazurilor prin intermediul aerului şi cu ajutorul picăturilor aproape invizibile pe care le emite o persoană atunci când strănută sau tuşeşte. De altfel, angajaţii din domeniul sănătăţii sunt vulnerabili la infecţie datorită contactului pe care îl exercită asupra pacienţilor. În mod evident, cu cât eşti mai aproape de cineva care are o formă severă a bolii, cu atât ai mai multe şanse să fii infectat, chiar dacă porţi mască şi mânuşi chirurgicale.

Ce se întâmplă dacă eşti infectat?

Corpul uman poate găzdui virusul fără să se îmbolnăvească instantaneu. Se presupune că perioada de incubaţie poate depăşi cele 14 zile de carantină pe care le recomandă Organizaţia Mondială a Sănătăţii. Potrivit Reuters, un cetăţean chinez în vârstă de 70 de ani din provincia Hubei, a cărei capitală este Wuhan – epicentrul epidemiei, a fost infectat deşi nu a arătat niciun simptom timp de 27 de zile.

Primele simptome sunt febra şi tusea şi pot fi urmate de pneumonie dacă plămânii devin inflamaţi, iar în majoritatea cazurilor severe, sistemul imunitar este suprasolicitat până la epuizare.

O analiză a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii arată că simptomele au rămas moderate în 82% din cazuri, în timp ce doar 2-3% dintre pacienţii infectaţi au murit. Cu toate că experţii sunt de părere că rata mortalităţii va scădea până la 1% odată ce epidemia va lua sfârşit, rata de fatalitate calculată în primele stadii ale unei epidemii nu poate fi de prea mare încredere. În medie, pacienţii mor la 15 zile după declanşarea bolii, deşi există mai multe variabile în ceea ce priveşte numărul, spune John Edmunds, profesor în cadrul Şcolii de Igienă şi Medicină din Londra

Cine sunt cei mai vulnerabili?

Există o relaţie puternică între COVID-19 şi vârsta tot mai mare a pacienţilor infectaţi, spre deosebire de Gripa Spaniolă din urmă cu un secol care i-a lovit puternic pe adulţii tineri (20-30 de ani). Cei care suferă deja de diabet, boli cardiovasculare sau altă afecţiune ce afectează sistemul imunitar sunt mult mai vulnerabili la virusul chinez.

Drept rezultat, majoritatea celor afectaţi au vârste de peste 65 de ani. Până acum niciun minor cu vârsta mai mică de 9 ani nu a murit din cauza COVID-19.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO