Business Internaţional

Ce zic marile bănci internaţionale despre planul de ajutorare a Greciei

Ce zic marile bănci internaţionale despre planul de ajutorare a Greciei

Autor: Paul Comsa

21.02.2012, 14:17 1039

Grecia va beneficia de asistenţă financiară de 130 mld. euro şi de o reducere consistentă a datoriei din partea sectorului privat, dar economiştii şi investitorii sunt în continuare prudenţi şi în majoritatea cazurilor pesimişti cu privire la perspectivele Greciei şi ale zonei euro.

Cel mai mare cotidian american de business, The Wall Street Journal, prezintă reacţiile analiştilor a cinci dintre cele mai mari bănci ale lumii şi ai companiei de consultanţă de renume mondial, Capital Economics.

HSBC: "Procesul de negociere a ajuns la final şi înlătură toate teoriile conspiraţioniste cu privire la un eventual faliment al Greciei şi/sau a unei dezmembrări a zonei euro. Deşi ştirile nu reprezintă un motiv suficient de bun pentru a cumpăra euro, ele nu oferă însă nici un motiv pentru a vinde moneda unică europeană. Euro se va confrunta în continuare cu un "risc de implementare a acordului", dar per total în zilele următoare vor câştiga investitorii care au mizat pe aprecierea monedei europene faţă de principalele valute internaţionale."

Barclays Capital: "Au rămas în continuare foarte multe obstacole de depăşit. Detaliile acordului vor fi rezolvate în următoarele săptămâni, dar perspectiva intrării Greciei în faliment nu poate fi înlăturată."

Citigroup: "Majoritatea veştilor bune sunt deja cuprinse în evoluţiile de pe pieţele monetare, deoarece deznodământul summit-ului de ieri a fost anticipat de săptămâna trecută. Totuşi, rămân multe incertitudini legate de implementarea reformelor prevăzute în acord şi de efectul acestora."

Credit Agricole: "Informaţiile referitoare la acord sunt deja cuprinse în noile cursuri de schimb, iar o nouă apreciere a monedei unice europene va fi limitată pe termen scurt. Ţinând cont că economia zonei euro va intra în recesiune, creşterea randamentelor obligaţiunilor americane comparativ cu randamentele obligaţiunilor germane va pune noi obstacole în calea aprecierii euro (n.red - marţi, randamentele obligaţiunilor americane au urcat la 2,05%, în timp ce randamentele obligaţiunilor germane s-au menţinut la 1,99%)."

ING: "Maratonul crizei nu s-a încheiat. Grecia trebuia salvată, cel puţin pentru următoarele luni, dar sentimentul de eliberare nu va rămâne pentru mult timp. Deocamdată, revenirea la creştere economică în Grecia reprezintă doar o confundare a dorinţelor cu realitatea. Amestecul dintre mai multă austeritate, tulburări sociale şi nervozitate europeană ar putea deveni exploziv, iar riscul ca economia Greciei să iasă în decor este în continuare mare."

Capital Economics: "Per total, dacă nu vor apărea noi obstacole în calea acordului de finanţare, împrumutul va preveni un faliment dezordonat al Greciei pe 20 martie când datoria de 14,4 mld. euro ajunge la scadenţă. Totuşi, din momentul în care recesiunea economică va împiedica eforturile guvernului de a reduce datoria publică, iar tulburările sociale vor creşte, Grecia va părăsi zona euro, iar acest lucru se va întâmpla cel mai probabil până la sfârşitul anului".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO