• Leu / EUR4.8922
  • Leu / GBP5.5612
  • Leu / USD4.4928
Business Internaţional

Cea mai mare bancă din SUA, JPMorgan, este acuzată de ignorarea unor semnale de alarmă în momentul în care a transferat o serie de fonduri către un fost ministru al petrolului din Nigeria, condamnat pentru spălare de bani. În total, valoarea transferurilor a fost de circa 875 de milioane de dolari

Cea mai mare bancă din SUA, JPMorgan, este acuzată de ignorarea unor semnale de alarmă în momentul în care a transferat o serie de fonduri către un fost ministru al petrolului din Nigeria, condamnat pentru spălare de bani. În total, valoarea transferurilor a fost de circa 875 de milioane de dolari

Valoarea transferurilor efectuate de JPMorgan între 2011 şi 2013 a fost de aproximativ 875 de milioane de dolari

Autor: Eduard Ivanovici

07.05.2021, 14:45 155

Cea mai mare bancă din SUA, JPMorgan Chase, a fost avertizată de echipa sa de conformitate cu privire la un potenţial scandal de corupţie cu doar câteva zile înainte să efectueze ultimul din cele trei transferuri către un fost ministru al petrolului din Nigeria, relatează Bloomberg.

În total, valoarea transferurilor a fost de circa 875 de milioane de dolari.

Înştiinţarea urmează să fie examinată în cadrul unui proces din Londra, intentat de ţara vest-africană. Grupul american este acuzat de ignorarea unor semnale de alarmă când a transferat o serie de fonduri între 2011 şi 2013 dinspre conturile guvernului către fostul ministru Dan Etete, condamnat între timp pentru spălare de bani.

Conform actualului guvern nigerian, unul dintre contractele acordate pentru a explora apele adânci din Golful Guineei a fost corupt.

Recent, instanţele de judecată din Europa şi Nigeria au discutat despre achiziţia licenţei de exploatare a petrolului din cea mai mare economie africană, contractul fiind câştigat în urmă cu un deceniu de grupul olandez Royal Dutch Shell şi societatea italiană Eni. În timp ce giganţii au fost achitaţi de acuzaţiile de corupţie în Milano, guvernul de la Abuja continuă să caute compensaţii din partea băncii americane.

Memorandumul, prezentat săptămâna aceasta în cadrul unei săli de judecată din Londra, scoate la iveală informaţiile ştiute de managerii JPMorgan cu privire la contractele petroliere. Purtătorii de cuvânt ai băncii au refuzat să comenteze.

Guvernul susţine că Etete a distribuit o porţiune din fondurile primite prin intermediul băncii pentru a corupe mai mulţi oficiali din sectorul public. Mai mult, temerile cu privire la plăţile lansate către Malabu Oil and Gas (firmă controlată de Etete) ar fi ajuns în 2013 până la unii dintre cei mai importanţi membrii ai JPMorgan.

„Având în vedere conexiunea cu presupusa schemă de corupţie din Nigeria, JPMC se poate confrunta cu riscuri imense dacă va continua transferurile bancare asociate cu Malabu”, reiese dintr-un memorandum al unui ofiţer american de conformitate, notat cu data de 23 august 2013.

Şase zile mai târziu, JPMorgan a transferat 75,2 milioane de dolari în contul grupului Malabu.

Avocaţii guvernului nigerian au declarat zilele trecute că doresc să afle în ce măsură a fost respectată înştiinţarea, urmând să publice mai multe e-mail-uri şi documente ale echipei de conformitate.

 
AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - vineri, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.8922
Diferență: 0,131
Ieri: 4.8858
Azi: 4.4928
Diferență: 0,279
Ieri: 4.4803
Azi: 5.5612
Diferență: 0,1657
Ieri: 5.5520
Azi: 4.8793
Diferență: 0,0123
Ieri: 4.8787