Business Internaţional

Cehii s-au trezit că le lipsesc resursele. Statul subvenţionează firmele să cumpere mine în Germania, Polonia şi Ucraina. Cel mai căutat este cărbunele brun

Autor: Catalina Apostoiu

08.06.2011, 23:41 301

Companiile cehe ar putea beneficia de susţinere din par­teastatului pentru achiziţionarea în străinătate de mine de căr­bunesau de companii ce extrag metale rare, conform unui plan alministerului ceh al comerţului şi industriei, scrie CeskaPozice.

Companiile cehe ar putea fi încurajate să achiziţioneze mine dinGermania şi Polonia sau chiar din Ucraina.

Propunerea este discutată între ministere înainte de a fiînaintată guvernului. Cehii au preluat ideea unei astfel de măsuride la Japonia, Coreea de Sud, Franţa, Portugalia şi alte ţări careau deja astfel de politici implementate, au adăugat oficialiiministerului. Aceştia au invocat de asemenea apelurile lansate deUE pentru reducerea dependenţei ţărilor de importuri de materiiprime cheie.

În cazul Cehiei, multe companii din domeniul utilităţilor şi alenergiei se confruntă cu probleme în ceea ce priveşte asi­gurareaunor rezerve suficiente de cărbune pe termen lung în condiţiileunei diminuări a depozitelor de cărbune brun. Chiar şi în lipsaunei susţineri venite din partea statului, companiile din Cehia auînceput deja să achiziţioneze companii miniere de peste hotare.Compania energetică de stat CEZ şi grupul de investiţii J&T auachiziţionat producătorul est-german de cărbune brun MIBRAG în2009, iar un joint venture între J&T, PPF şi Daniel Kretinsky aachiziţionat la mijlocul anului trecut mina poloneză de cărbunebrun Silesia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO