Business Internaţional

Cei mai performanţi investitori în obligaţiuni sunt cei care nu s-au temut de Grecia

Cei mai performanţi investitori în obligaţiuni sunt...

Autor: Bogdan Cojocaru

28.10.2013, 19:38 278

Cele mai performante fonduri de investiţii din lume de anul acesta nu vin din Londra sau de la New York, tradiţionale centre financiare, ci de la Atena, cu randa­mente de peste 100% la investiţii în obli­gaţiuni greceşti cumpărate la discount în timp de criză, scrie The Wall Street Journal.

Percepţia investitorilor referitor la Grecia s-a schimbat cu 180 de grade în ultimele luni. Preţurile unora dintre obligaţiunile guvernamentale greceşti au crescut de mai mult de patru ori de la minimele atinse în iunie 2012 pe măsură ce teama că Grecia va ieşi din zona euro s-a disipat. De asemenea, unele companii elene s-au împrumutat cu succes prin obligaţiuni, iar investitori cu nume grele s-au reîntors pe bursa de la Atena. Mark Mobius, care administrează active de 40 de miliarde de dolari de pe pieţele emergente prin fondul  Franklin Templeton, a declarat pentru WSJ că intenţionează să cumpere acţiuni la companiile greceşti pentru prima dată în ultimii zece ani.

Printre cei mai performanţi administra­tori de fonduri din lume de anul acesta se numără Panos Simos de la NBG Asset Management şi Aris Papageorgakopoulos şi John Gikas de la Eurobank Asset Mana­gement. În pofida atmosferei sumbre care a planat asupra Greciei, ei nu s-au speriat, considerând că nu au prea multe de pierdut dacă investesc în activele elene ieftine.

„La un moment dat obligaţiunile elene erau cele mai dispreţuite active din lume, dar noi am considerat că nu va fi mult de pierdut dacă ne orientăm spre fundul pieţei“, a explicat Papageorgakopoulos.

Fondul DELOS Domestic Bond Fund, de 83 milioane de euro, administrat de Simos, a dat un randament de  108% în ultimele 12 luni, ceea ce-l face cel mai performant din lume.

Pe următoarele două locuri se află Eurobank LF Government Bond Fund, de 30 de milioane de euro, cu un randament de 107%, şi Interamerican Fixed Income Domestic Bond Fund, de 137 milioane de euro, conduse de Papageorga­kopoulos şi Gikas, potrivit datelor Morningstar. Acestea sunt fonduri mici, specializate pe investiţii în Grecia. Spre comparaţie, cel mai bun randament al unui fond de investiţii în obligaţiuni denominate în dolari este de 34%.

Fondurile greceşti nu folosesc strategii matematice complexe şi nici nu ţintesc indivizi foarte bogaţi. Majoritatea investi­torilor lor sunt clienţi obişnuiţi sau fonduri de pensii ale companiilor greceşti.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 29.10.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO