Business Internaţional

Cel puţin 19 morţi în al doilea seism de 7,3 grade în Japonia; bilanţ total - 29 de morţi, 1.500 răniţi

Cel puţin 19 morţi în al doilea seism de 7,3 grade în...

Autor: Roxana Maciuca

16.04.2016, 10:56 87

Bilanţul victimelor este în creştere, ultimul fiind de 19 morţi în cazul seismului de vineri noapte, a declarat Tomoyuki Tanaka, un oficial din cadrul prefecturii Kumamoto, oraşul în apropierea căruia s-au produs cele două seisme, însoţite de zeci de replici.

Circa 20.000 de militari, poliţişti şi pompieri au fost mobilizaţi pentru a participa la operaţiunile de căutare şi salvarea a mii de oameni prinşi printre dărâmături, dar operaţiunile se desfăşoară cu dificultate pe fondul ploilor, producând alunecări de teren, surpări de drumuri şi poduri, şi îngreunând, astfel, accesul serviciilor de intervenţie la supravieţuitori.

Yoshihide Suga, şeful de cabinet al premierului japonez, Shinzo Abe, a declarat că peste 1.500 de persoane au fost rănite în urma celor două seisme, dintre care 80 se află în stare critică. Circa 70.000 de persoane au rămas fără locuinţe, a mai precizat oficialul nipon.

Cel puţin 97 de cazuri de persoane prinse sau îngropate sub dărămâturi au fost sesizate poliţiei japoneze, în timp ce alte zece persoane au fost prinse în alunecări de teren în trei oraşe din prefectura Kumamoto, pe fondul ploilor intense care au însoţit seismul, potrivit Kyodo News.

Cel de-al doilea seism a avut loc în cursul nopţii de vineri spre sâmbătă la ora 01.25 (vineri, ora 19.25, ora României) în zona Kumamoto, în sudul Japoniei, la adâncimea de doar 10 kilometri, după ce cu o noapte înainte un prim seism de 6,5 grade s-a produs la o distanţă de 18,3 kilometri de oraş, în insula Kyushu, producând decesul a zece persoane, în condiţiile în care până vineri dimineaţă fusese urmat de 130 de replici.

Vineri dimineaţă, oficialii japonezi susţineau că replicile se încheiaseră, dar avertizaseră asupra riscului pentru alte replici ale cutremurului, spunând că rămânea în vigoare pentru încă o săptămână.

În Mashiki, persoanele au fost prinse sub dărâmături pentru ore întregi şi s-au înregistrat cele mai multe victime decedate în cazul primului seism.

După cutremurul din cursul nopţii de vineri spre sâmbătă, zona a mai fost lovită şi de alte replici, cea mai puternică ajungâd la magnitudinea de 5,4 grade. Potrivit Agenţiei Japoneze de Meteorologie, seismul de vineri noapte de 7,3 grade ar fi principalul cutremur, cel de joi noapte de 6,5 grade fiind un precursor.

Epicentrele celor două cutremure sunt relativ apropiate, dar, deşi a fost mai puternic, cel de vineri noapte s-a produs la o adâncime de doar zece kilometri, pe când cel anterior la 23 de kilometri.

Potrivit presei japoneze, circa 200.000 de locuinţe au rămas fără electricitate, iar zeci de mii nu au acces la apă potabilă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO