Business Internaţional

Cel puţin 54 de răniţi şi 40 de focare de incendii, în urma protestelor violente de la Atena

Autor: Ioana Bojan

13.02.2012, 09:48 126

Cel puţin 54 de persoane au fost rănite duminică seara în centrul Atenei, unde s-au înregistrat aproximativ 40 de focare de incendii, în contextul votului din Parlament asupra unui nou set de măsuri de austeritate, contestate puternic prin manifestaţii de amploare, relatează AFP.

Manifestaţii violente care au reunit 80.000 de persoane la Atena, potrivit poliţiei, au incendiat literalmente capitala greacă, unde s-au înregistrat circa 40 de focare de incendii la clădiri sau echipamente din centru, conform unui comunicat al Ministerului pentru Protecţia Cetăţeanului.

Un magazin de articole culinare de lux a fost devastat de flăcări, pompierii având dificultăţi în ceea ce priveşte trecerea pe străzi, unde se confruntau forţele de ordine cu bande de manifestanţi mascaţi.

La Atena, Ministerul Sănătăţii a menţionat rănirea a 54 de persoane.

La Salonic, manifestaţiile au reunit 20.000 de persoane, iar poliţia a anunţat că şase bănci au fost avariate.

Incidentele au început încă de la debutul protestului, în momentul în care un grup de contestatari adunaţi în faţa Parlamentului a exercitat presiuni asupra unui important cordon de poliţie dispus în jurul clădirii. Poliţia a ripostat imediat, utilizând gaze lacrimogene.

Manifestaţii s-au retras, în acel moment, pe străzile adiacente, care s-au transformat în adevărate câmpuri de luptă. Manifestanţii aruncau cu pietre, bucăţi de marmură şi cocteiluri Molotov asupra forţelor de ordine.

Confruntările au continuat mai mult de două ore în centrul oraşului, unde manifestanţi mascaţi au spart vitrinele unor magazine pe marile bulevarde.

Manifestanţii au început să vină în piaţa Syntagma după-amiază, pentru a protesta, la apelul principalelor două sindicate greceşti, Adedy pentru sectorul public şi GSEE pentru cel privat, precum şi al stângii radicale, împotriva adoptării noilor măsuri de austeritate impuse de UE şi FMI în schimbul unui nou împrumut.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO