• Leu / EUR4.9250
  • Leu / GBP5.7274
  • Leu / USD4.7278
Business Internaţional

Cele mai mari bănci americane trebuie divizate pentru că sunt prea puternice

Cele mai mari bănci americane trebuie divizate pentru că sunt prea puternice

Oficialii americani ar putea mărunţi Bank of America, cea mai mare bancă din SUA, pentru a evita ca un eventual colaps să ducă la prăbuşirea întregului sistem

Autor: Andreea Mindrila

02.03.2012, 00:03 940

Cele mai mari cinci bănci din SUA, JPMorgan, Goldman Sachs, Morgan Stanley, Bank of America şi Citigroup, sunt prea puternice şi ar trebui să fie divizate, apreciază preşedintele Rezervei Federale Dallas, Richard Fisher, care a atras atenţia că instituţiile financiare au dobândit după criza financiară o putere mult mai mare decât înainte, scrie Thomson Reuters.

"După criză, cele mai mari cinci bănci americane au o concentrare mult mai mare a depozitelor decât aveau înainte de criză", a afirmat Fisher.

Reforma americană Dodd-Frank şi legea de protejare a consumatorului includ mecanisme prin care autorităţile de reglementare pot diviza marile companii financiare, dar şi restricţii mari. "Scopul reformei Dodd-Frank a fost reducerea concentrării de putere. După criză, băncile au devenit mult prea mari pentru a se prăbuşi", a spus oficialul.

Un grup de avocaţi, academicieni şi economişti au vrut să pună capăt luna trecută erei băncilor "prea mari pentru a se prăbuşi", prima vizată fiind Bank of America.

Fisher a continuat eva­luarea economiei ameri­cane, punând accentul pe cererea din partea consumatorilor. El spune că, deşi cererea determină creşterea econo­mică, ris­curile sunt în conti­nuare foarte mari. Indicele încrederii consumatorilor în economia americană a atins maximul ultimului an în februarie.

În pofida semnelor recente de relansare a economiei, inclusiv crearea de noi locuri de muncă, revenirea eco­nomică generală a fost redusă, ceea ce a condus la discuţii atât în interiorul, cât şi în afara Fed-ului privind necesitatea achi­ziţiei suplimentare de active precum creditele ipotecare pe bază de obligaţiuni. La sfârşitul anului 2008, Fed-ul a redus până aproape de zero rata dobânzii de politică monetară şi de atunci a cumpărat active de 2.300 miliarde dolari într-o acţiune fără precedent de a impulsiona creşterea economică şi de a relansa economia după cea mai gravă recesiune de după cel de-al Doilea Război Mondial.

AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - vineri, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9250
Diferență: -0,1197
Ieri: 4.9309
Azi: 4.7278
Diferență: -0,2363
Ieri: 4.7390
Azi: 5.7274
Diferență: -0,2421
Ieri: 5.7413
Azi: 5.0120
Diferență: -0,2706
Ieri: 5.0256