Business Internaţional

Cele mai mari patru bănci din Grecia au primit 18 mld. euro pentru recapitalizare

Cele mai mari patru bănci din Grecia au primit 18 mld. euro pentru recapitalizare

Foto: Shutterstock

Autor: Anca Dumitrescu - Mediafax

28.05.2012, 19:09 741

"Am dispu transferul fondurilor, ceea ce semnifică finalizarea procedurii", a spus sursa de la Fondul Elen de Stabilitate Financiară, prin intermediul căruia are loc operaţiunea.

NBG, cea mai mare bancă din Grecia, a primit 7,43 miliarde de euro, Alpha Bank 1,9 miliarde de euro, EFG Eurobank 3,97 miliarde de euro, iar Piraeus Bank 4,7 miliarde de euro, sub formă de obligaţiuni, aşa cum a decis Banca Greciei.

Al doilea acord de ajutor financiar extern pentru Grecia, de 130 de miliarde de euro, prevede un program 50 de miliarde de euro pentru susţinerea băncilor elene. Autorităţile de la Atena au primit deja circa jumătate din această sumă.

Fondurile sunt necesare pentru recapitalizarea băncilor elene, după pierderile de 28 de miliarde de euro înregistrate în urma restructurării datoriilor Greciei către creditorii privaţi, din luna martie, printr-un schimb de obligaţiuni. Acest schimb a permis reducerea datoriilor Greciei cu circa 107 miliarde de euro.

National Bank of Greece deţine în România Banca Românească, EFG Eurobank este proprietarul Bancpost, iar Alpha Bank şi Piraeus Bank sunt prezente în România prin subsidiare cu aceleaşi nume.

Băncile elene controlează aproximativ 13% din activele sistemului bancar din România. Pe piaţa românească sunt prezente, pe lângă cele mai mari patru instituţii de credit din Grecia, şi subsidiarele locale ale Emporiki Bank (controlată de grupul francez Credit Agricole) şi ATEBank.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO