Business Internaţional

CEO-ul Deutsche Bank: sistemul bancar European are nevoie de mai multe fuziuni

CEO-ul Deutsche Bank: sistemul bancar European are nevoie...

Autor: Catalina Apostoiu

01.09.2016, 00:00 237

Sistemul bancar european are nevoie de mai multe fuziuni, atât la nivel naţional cât şi internaţional, pentru a putea deveni mai profitabil, a afirmat CEO-ul Deutsche Bank, John Cryan, după ce presa a indicat că banca sa a analizat posibilitatea unei alianţe cu Commerzbank, scrie CNBC. Deutsche Bank şi Commerzbank sunt cele mai mari instituţii bancare din Germania. Cryan a recunoscut că au existat discuţii privind o eventuală fuziune între cele două bănci, dar concluzia a fost că o astfel de opţiune nu este viabilă, notează The Wall Street Journal. Într-un text pregătit pentru o conferinţă financiară organizată la Frankfurt, Cryan arată că băncile europene au în faţă o “dilemă fundamentală” generată de o competiţie prea mare, condiţii economice dificile şi de scăderea generală a profiturilor. Băncile sunt mai puţin riscante decât înainte de criza financiară, dar şi “mult mai puţin profitabile”, a declarat acesta.

Chiar piaţa locală a Deustche Bank include prea multe bănci care fac prea puţin profit pentru ca industria să fie sustenabilă în Germania în forma sa actuală, crede Cryan. Saturarea pieţei de retail banking din Germania reprezintă un subiect peren în această ţară, iar dobânzile mici şi negative au sporit presiunile asupra profiturilor în acest an.

Şeful Deutsche Bank a declarat în timpul conferinţei că o fuziune cu Commerzbank, subiect de speculaţii constante în rândul bancherilor şi investitorilor, nu reprezintă o opţiune pentru Deutsche Bank. Întrebat dacă Deutsche Bank este în căutare de parteneri pe piaţa germană cu care să se combine, acesta a răspuns negativ.

“Parte din eforturile noastre vizează restrângerea băncii”, a declarat Cryan.

În cadrul altor remarci făcute în timpul conferinţei, CEO-ul Deutsche Bank a declarat că băncile europene trebuie să-şi diminueze costurile şi să-şi îmbunătăţească tehnologia. Acesta a adăugat însă că o eficienţă sporită în sine nu va susţine sistemul bancar al continentului şi nici nu-l va ajuta să concureze peste hotare. În acest sens ar fi necesare pieţe de capital mai solide.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO