Business Internaţional

Cercul apropiaţilor lui Elon Musk, zguduit de un conflict legat de averea de 230 miliarde dolari a acestuia

Cercul apropiaţilor lui Elon Musk, zguduit de un...

Autor: Catalina Apostoiu

19.07.2022, 00:05 3342

Înaintea luptei de miliarde de dolari a CEO-ului Tesla pentru Twitter, un alt conflict a izbucnit cu privire la cum ar trebui gestionate donaţiile caritabile ale acestuia, relatează The Wall Street Journal. 

Igor Kurganov, un fost gambler profesionist, a devenit un consilier de top al lui Musk în această privinţă, însă Jared Birchall, administratorul averii acestuia şi un jucător cheie în fi­nanţarea ofertei pentru Twitter, a fă­cut tot posibilul pentru a-l în­depărta.

Kurganov, în vârstă de 34 de ani, a petrecut o parte din pandemie dormind în locuinţa lui Musk, unde aceştia au discutat târziu în noapte despre cum cel mai bogat om al pla­netei şi-ar putea folosi averea pentru a ajuta planeta printr-o strategie de donaţii cunoscută drept „altruism eficient“.

Kurganov nu avea experienţă în finanţe sau securitate, dar a devenit o figură centrală în ambele domenii pentru Musk. Acesta i-a spus lui Birchall că este atât de prins de ideile tânărului, încât doreşte să-i lase în seamă donaţiile caritabile. Birchall s-a opus. Conflictul dintre cei doi bărbaţi şi eforturile acestora de a câştiga sus­ţinerea lui Musk oferă o imagine a acţiunilor private adesea tumultuoa­se ale cercului de apropiaţi al lui Musk. După cum arată oferta de 44 miliarde $ pentru Twitter, Musk poate fi înclinat către decizii rapide pe care le poate inversa la fel de rapid.

Tranzacţia este acum în pericol, iar în tot acest timp Musk este in­flu­enţat de un cerc în schimbare con­tinuă de investitori, subordonaţi şi prieteni ale căror putere şi avuţie per­sonale sunt strâns legate de apro­pie­rea acestora de Musk.

Iarna trecută, Musk a ajuns la un compromis între Kurganov şi Birchall. Acesta i-a permis lui Kurganov să supervizeze acţiuni Tesla de 5,7 mili­arde de dolari promise pentru donaţii ca­ritabile, restul averii acestuia ur­mând să rămână sub gestiunea lui Birchall. Această deci­zie nu a marcat însă sfârşitul con­flictului dintre cei doi.

Pentru o persoană cu resurse uriaşe, Musk este o figură aproape invizibilă în lumea filantropiei. Com­parativ cu alţi magnaţi ca Bill Gates şi Jeff Bezos, Musk nu a declarat mai nimic concret cu privire la abordarea sa legată de donaţii. Fundaţia perso­nală a acestuia a donat 23,6 milioane de dolari în anul fiscal 2020, repre­zen­tând aproximativ 0,02% din averea sa netă.

După ce s-au apropiat în pandemie, Kurganov i-a prezentat lui Musk o viziune în care acesta l-ar putea ajuta să-şi combine interesul faţă de ştiinţă şi vasta sa avere pentru binele general. Musk, cunoscut pentru deschiderea faţă de idei noi, a fost atras de perspectiva unei abordări faţă de donaţii pe care niciun alt mare donator nu o încercase, potrivit unor surse familiare cu situaţia.

La scurt timp, la doi ani după ce s-a retras din lumea jocurilor de noroc, Kurganov avea o adresă oficială de email la Musk Foundation, fiind masiv implicat în activităţile caritabile ale acesteia.

Pentru Birchall, situaţia era de neacceptat. El era legal şeful fundaţiei şi după părerea sa Kurganov era un nou venit care avea brusc o influenţă uriaşă asupra deciziilor privitoare la banii lui Musk, potrivit declaraţiilor sale.

Birchall a aflat de asemenea că un agent FBI începuse o anchetă preliminară privitoare la Kurganov ca parte a jobului său de a superviza amestecul extern în cadrul companiilor americane. Agentul era preocupat de primirea atât de facilă a lui Kurganov în cercul apropiaţilor lui Musk.

Alarmat că Musk ar putea fi atras într-o anchetă federală, Birchall i-a cerut din nou lui Musk să renunţe la Kurganov, iar acesta a fost de acord într-un final.

Nicio sumă din averea lui Musk nu a fost cheltuită pe proiecte având legătură cu altruismul eficient.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO