Business Internaţional

Cererea pentru aur a ajuns la cel mai scăzut nivel din ultimii doi ani

Cererea pentru aur a ajuns la cel mai scăzut nivel din ultimii doi ani

Autor: Ioana Nita

17.08.2012, 00:01 732

Cererea pentru aur la nivel mondial a atins în al doilea trimestru al acestui an cel mai scăzut nivel din ultimii doi ani, mai ales din cauza reducerii achiziţiilor făcute de cei mai mari consumatori ai metalului preţios, India şi China, cu toate că băncile centrale au cumpărat cantităţi record de aur, potrivit unui raport al World Gold Council (WGC), preluat de Thomson Reuters.

Consumul de aur s-a redus cu 7% în trimestrul al doilea, respectiv cu 76 tone, la 990 tone, cel mai scăzut nivel trimestrial înregistrat după primele trei luni ale anului 2010. Atât cererea pentru bijuterii, cât şi cea pentru investiţii în aur au înregistrat scăderi substanţiale. Piaţa bijuteriilor de aur s-a diminuat cu 72,3 tone, la 418,3 tone, iar investiţiile în aur s-au redus cu 88,3 tone, la 302 tone.

Marcus Grubb, analist în cadrul WGC, a afirmat că încă se aşteaptă ca, per total, la sfârşitul anului cererea de aur să crească.

"Speranţa este în India. Depinde de ce se va întâmpla în ceea ce priveşte influenţarea cumpărării de aur. Un scenariu evident ar fi ca Grecia să iasă din zona euro", a spus Grubb.

În India, cea mai mare piaţă de aur din lume, cererea pentru bijuterii şi investiţiile în metalul preţios au scăzut în aprilie-iunie cu 38%, la 181,3 tone. Achiziţiile au fost afectate de majorarea taxelor la import şi de preţurile locale ajunse la niveluri record din cauza deprecierii monedei indiene.

WGC estimează că în India cererea de aur se va reduce de la 933 tone în 2011 la 650-750 tone anul acesta, în timp ce în China aceasta va creşte cu 10%, la 850 tone.

"Estimăm că anul acesta China va ajunge cea mai mare piaţă de aur la nivel mondial pentru prima oară în istorie", a precizat Grubb.

Dar în prima jumătate a anului şi cererea de aur din China a scăzut cu 7%, la 144,9 tone, cauzele fiind încetinirea creşterii economice şi lipsa unei direcţii clare a preţului aurului.

Uniunea Europeană este singura zonă unde cererea de aur a crescut, cu 11%, la 86,4 tone, în condiţiile în care consu­matorii au căutat să se protejeze de criza datoriilor şi de impactul acesteia asupra euro, care s-a depreciat cu 5% faţă de dolar în acest an.

"În prima jumătate a anului, băncile centrale au cumpărat 254 tone faţă de 200 tone în aceeaşi perioadă din 2011. Astfel, anul acesta se va înregistra un nou record în privinţa achiziţiilor de aur ale băncilor centrale, recordul din 2011 depăşind nivelul înregistrat în 1964", a menţionat analistul.

În prezent aurul se tranzacţionează la 1.600 dolari pe uncie, iar analiştii de la banca HSBC estimează că preţul acestuia va ajunge la 1.900 dolari pe uncie la sfârşitul acestui an. Investitorii vor alege metalul preţios pentru că se tem de evoluţia dolarului şi a euro şi se aşteaptă ca guvernele şi băncile centrale să intervină pe piaţă pentru a-şi întări monedele.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO