Business Internaţional

Ceva nemaivăzut: performanţă garantată sau vă dăm banii înapoi

Indicele bursier american S&P 500 este cu 5,3% sub nivelul la care a început anul

Indicele bursier american S&P 500 este cu 5,3% sub nivelul la care a început anul

Autor: Bogdan Cojocaru

11.09.2015, 00:05 4103
Managerii de fonduri de hedging au promovat mult timp ideea comisioanelor mari atât în anii buni, cât şi în anii slabi. Oferte mai bune nu existau, astfel că miliardarii şi investitorii nu aveau altă cale decât să accepte şi să spere că va fi bine.

 Însă o echipă de executive şcoliţi la Universitatea Harvard au introdus un sistem cu totul nou. Ei au construit cel mai mare fond de hedging din lume axat pe acţiuni cu o abordare total opusă, scrie The Wall Street Journal.

Robert Atchinson şi Phillip Gross i-au lăsat pe investitorii fondului lor de 28 de miliarde de dolari Adage Capital Management să păstreze aproape toate câştigurile obţinute din tranzacţii şi le-au promis că le returnează banii dacă fondul devine neperformant.

După standardele fondurilor de hedging, o astfel de practică este ceva nemaiauzit, iar anul acesta s-ar putea dovedi costisitoare.

Adage a avut anul acesta performanţe mai slabe decât indicele bursier S&P 500. Dacă nu răstoarnă situaţia, Atchinson şi Gross ar putea fi nevoiţi să facă cele mai mari rambursări de fonduri din istoria companiei.

Managerii de fonduri de hedging încasează de obicei aproximativ 2% din activele pe care le gestionează în fiecare an şi circa 20% din profituri, indiferent dacă pariurile lor au fost bune sau neinspirate.

Acestă practică a pus industria sub presiune, iar aceasta creşte, criticii spunând că managerii nu pierd astfel niciodată, ci doar clienţii lor.

La Adage, Atchinson şi Gross percep un comision de 0,5% din active, mai puţin decât multe fonduri mutuale administrate active. Ei acceptă să fie plătiţi doar pentru performanţe mai bune decât cea a S&P 500 şi primesc 20% din câştigurile care le depăşec pe cele aduse de  S&P 500. Cei doi manageri rambursează până la jumătate din aceste comisioane dacă în anul următor se lasă depăşiţi dor şi cu puţin de indicatorul bursier.

Sistemul are succes pentru Adage într-un aspect foarte important: va colecta comisioanele de stimulare chiar dacă pierde bani, atât timp cât evoluează mai bine decât indicatorul.

Cei mai mulţi manageri de fonduri colectează comisioane de performanţă doar dacă livrează randamente nete pozitive.

Adage devine din ce în ce mai greu de ignorat. Fondul şi-a dublat mărimea în ultimii patru ani, iar acum se numără printre cele mai mari 10 fonduri de hedging din lume. Abordarea sa reflectă, de asemenea, o schimbare mai amplă în structura industriei de profil. Multe dintre fondurile publice de pensii şi alţi investitori instituţionali care şi-au lăsat ani buni banii pe mâna fondurilor de hedging şi-au atins limitele în ceea ce priveşte resursele pe care le pot aloca în acest sector.

În pofida problemelor, banii continuă să curgă în industria de 2.900 miliarde de dolari deoarece mulţi investitori bogaţi par dispuşi să plătească comisioane grase pentru a avea acces la strategii complicate şi în schimbul promisiunii că vor fi protejaţi de capriciile pieţelor. Un fond mediu de hedging percepe pe an un comision de stimulare de 17,7%. În 2008, un astfel de comision era de 19,3%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO