Business Internaţional

CEZ si E.ON si-au marcat teritoriile in distributia de electricitate

10.06.2003, 00:00 16



CEZ, principalul furnizor de energie electrica din Cehia, a acceptat sa imparta piata recent liberalizata a energiei cu compania germna E.ON, printr-un schimb de actiuni din patru companii locale de distributie a electricitatii.



Prin acordul incheiat, evaluat la cel putin 400 de milioane de dolari, E.ON va prelua 35,2% din compania JME din Moravia de sud si 34% din JCE, din Boemia de sud.



EON va oferi in schimb 34,4% din compania ZCE (Boemia de vest) si 41,7% VCE (Boemia de est). Pe langa actiuni, EON va primi de asemenea si o suma de bani reprezentand diferenta dintre valorile actiunilor.



Acest acord consolideaza pozitia companiei germane in partea de sud a Cehiei, E.ON controland o retea de distributie a energiei electrice care se intinde din Germania si pana in zona de vest a Slovaciei, unde a cumparat anul trecut furnizorul local ZSE.



Pentru CEZ, acest acord a reprezentat consolidarea pozitiei dea lungul unui coridor care se intinde de la vest la est.



"Acest acord a reprezentat o abordare pragmatica si EON probabil ca a inteles acest lucru", a afirmat presedintele executiv al CEZ, Jaroslav Mil. "Ne-am inteles asupra unei pozitii strategice, fapt care este foarte important in viziunea noastra", a precizat el.



Cele doua parti s-au inteles asupra posibilitatii ca CEZ sa achizitioneze intr-un viitor apropiat pachete de actiuni in alte doua companii de distributie a energiei electrice detinute de E.ON.



Spre sfarsitul saptamanii trecute, discutiile dintre cele doua companii erau pe punctul de a esua, in special datorita refuzului cehilor de a oferi, la insistentele E.ON, si pachetul majoritar detinut de CEZ la compania VCE sau STE (Boemia centrala).



Intre timp CEZ negociaza cu compania germana RWE un posibil schimb de pachete minoritare de actiuni de la alte doua societati de distributie, printre care si compania ce distribuie electricitate in Praga.



CEZ a achizitionat in aprilie pachete de actiuni detinute de statul ceh in cele 8 societati de distributie nationale, dar a fost obligat de autoritatile locade din sectorul concurentei sa vanda unul din pachetele majoritare si cele trei pachete minoritare de actiuni pe care le detine la distribuitorii de electricitate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels


AFACERI DE LA ZERO