Business Internaţional

Ce este ChatGPT, aplicaţia AI unde Microsoft vrea să investească 10 mld. dolari şi care face furori în întreaga lume. La numai 5 zile de la lansare, strânsese deja peste 1 milion de utilizatori. De unde vine numele GPT

Ce este ChatGPT, aplicaţia AI unde Microsoft vrea să...

Autor: Valeriu Dănilă

30.01.2023, 13:39 1552

ChatGPT este un chatbot lansat de OpenAI în noiembrie 2022. Este construit pe baza familiei GPT-3 de modele mari de limbaj. ChatGPT a fost lansat ca prototip pe 30 noiembrie 2022 şi a atras rapid atenţia pentru răspunsurile sale detaliate şi articulate în multe domenii de cunoaştere, conform wikipedia.

Numele provine de la Chat Generative Pre-Trained Transformer, ceea ce înseamnă că aplicaţia poate răspunde la întrebări pe baza informaţiilor programate de către dezvoltatorii aplicaţiei şi poate face sinteza textului.

ChatGPT este creat de compania OpenAI, care este specializată în dezvoltarea soluţiilor de inteligenţă artificială. OpenAI este fondată în anul 2015, de către: Sam Altman, Greg Brockman, Ilya Sutskever, Wojciech Zaremba şi Elon Musk. Celebrul miliardar sud-african alege însă să părăsească compania în anul 2018, pentru a evita un posibil viitor conflict de interese între OpenAI, Tesla şi Starlink, deoarece companiile conduse de acesta lucrează la propriile soluţii de inteligenţă artificială.

Compania mai dezvoltă, de asemenea, aplicaţii precum DALL·E care pot genera imagini din textul introdus de utilizator.

Una din abilităţile cheie ale ChatGPT este aceea de a putea înţelege contextul şi de a învaţa de la utilizatori. Astfel, aplicaţia devine mai bună pe măsură ce popularitatea acesteia creşte. Conform estimărilor făcute de Sam Altman, CEO-ul OpenAI, compania mamă a ChatGPT, platforma avea deja 1 milion de utilizatori la doar 5 zile de la lansarea iniţială.

Lansarea aplicaţiei a fost întâmpinată cu entuziasm de lumea tech, Microsoft anunţând un parteneriat prin care îşi doreşte integrarea ChatGPT în serviciile sale de cloud Azure şi investind până la 10 miliarde de dolari în aplicaţie, conform informaţiilor publicate de CNBC.

Aplicaţia este privită însă cu speticism în lumea universitară şi ştiinţifică, din cauza performaneţelor în generarea de text. Astfel, ChatGPT poate să rezolve temele elevilor sau studenţilor şi să îi ajute pe cercetători în documentarea ştiinţifică. Pentru a preveni frauda academică numeroase instituţii de învăţământ superior au interzis folosirea aplicaţiei, printre care prestigiosul Institut Politehnic din Paris, iar un număr mare de publicaţii ştiinţifice le interzic cercetătorilor să listeze ChatGPT ca şi co-autor.

De asemenea, platforma creează controverse şi în lumea juridică. Conform legii americane ChatGPT nu poate avea drepturi de autor deoarece nu este „autor uman”. Astfel, se naşte întrebarea cui aparţine de fapt conţinutul generat de aplicaţie.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO