Business Internaţional

Cheta de 600 de mld. dolari: Bill Gates şi Warren Buffett cer miliardarilor Americii să-şi doneze jumătate din avere in scop caritabil

Cheta de 600 de mld. dolari: Bill Gates şi Warren Buffett cer miliardarilor Americii să-şi doneze jumătate din avere in scop caritabil
16.06.2010, 20:05 100

Bill Gates şi soţia sa Melinda, alături de Warren Buffett aucerut miliardarilor din SUA să-şi doneze cel puţin jumătate dinavere organizaţiilor caritabile, în timpul vieţii sau printestament. Dacă iniţiativa celor trei reuşeşte, ar putea schimbafaţa filantropiei, scrie CNN.

În urmă cu un an, cei trei au organizat o întalnire informală,găzduită de faimosul filantrop David Rockefeller, la care auparticipat cele mai prolifice personaje din mass-media americană,printre care primarul New York-ului, Michael Bloomberg, vedeta deteleviziune Oprah Winfrey si investitorul George Soros. Scopulîntâlnirii de atunci a fost speculat la maxim de presă, însăsubiectul real nu a fost făcut public niciodată, până acum. CNNscrie însă ca în cadrul întâlnirii soţii Gates au demarat alăturide Warren Buffett cea mai mare strângere de fonduri din istorie,încercând sa convingă miliardarii ţării să-şi doneze cel puţinjumatate din avere pană la moartea lor.

Cei trei au luat la rând persoanele prezente in Top 400, şiincearcă să-i convingă să promită printr-un act formal că îşi vorceda cel puţin jumătate din avere până la sfârşitul vieţii. WarrenBuffett, al treilea bogat al planetei, conform Forbes, a explicatiniţiativa prin faptul că oamenii foarte bogaţi iau în calculdonaţiile când îşi gestionează averile, însă amână decizia, uneoripana când e prea tarziu.

"Daca aşteaptă să îşi scrie testamentul la 90 de ani, şansa caputerea lor de gândire şi voinţă sa fie mai bune decât în prezenteste nulă," a spus oracolul din Omaha.

Conform datelor aferente anului 2009, cei mai bogaţi 400 deamericani au o avere cumulata de 1.200 de miliarde de dolari, ceeace înseamnă că dacă iniţiativa reuşeşte, 600 de miliarde de dolariar putea merge spre caritate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO