Business Internaţional

China a manifestat îngrijorare cu privire la comentariile recente ale lui Donald Trump despre Taiwan

China a manifestat îngrijorare cu privire la...

Autor: Raluca Manga

12.12.2016, 12:54 179

Reacţia Chinei a survenit la o zi după ce preşedintele-ales al Statelor Unite, Donald Trump, a pus la îndoială poziţia tradiţională a ţării sale faţă de politica "o singură China" în lipsa unor concesii din partea Beijingului, inclusiv în ceea ce priveşte comerţul.

"Înţeleg foarte bine politica 'o singură Chină', dar nu ştiu de ce trebuie să fim legaţi de politica 'o singură China', dacă nu încheiem un acord cu China cu privire la alte lucruri, inclusiv comerţul", afirma duminică preşedintele-ales, într-un interviu acordat postului de televiziune Fox News.

Geng Shuang, un purtător de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, a spus că politica tradiţională este "fundaţia politică" a oricărei relaţii diplomatice dintre China şi Statele Unite şi că orice degradare ar putea scoate din discuţie cooperarea dintre cele două părţi.

"Îndemnăm noul lider al Statelor Unite şi Guvernul să înţeleagă pe deplin gravitatea problemei Taiwanului şi să continue să rămână fidel politicii unei singure Chine", a spus Geng.

Preşedintele-ales al Statelor Unite, Donald Trump, a discutat prin telefon cu liderul Taiwanului, Tsai Ing-wen, după câştigarea scrutinului prezidenţial, o manevră care a atras reacţia vehementă a Chinei. Este prima dată în ultimii 37 de ani când un preşedinte american discută direct cu preşedintele Taiwanului. Donald Trump a explicat prin Twitter că liderul de la Taipei a iniţiat conversaţia.

"China se opune cu fermitate oricărei interacţiuni oficiale ori a contactelor militare între Statele Unite şi Taiwan", a transmis atunci Administraţia de la Beijing.

"Nu vreau să îmi dicteze China ce să fac", a declarat Trump pentru Fox News, întrebat despre conversaţia sa telefonică recentă cu preşedintele Taiwanului, Tsai Ing-wen.

Trump a spus că discuţia telefonică cu liderul Taiwanului a fost foarte agreabilă şi că acesta a vrut să îl felicite pentru câştigarea scrutinului prezidenţial. "De ce ar trebui să îmi poată spune altă ţară că nu pot primi un telefon?", a spus el. "Cred că ar fi fost foarte nepoliticos, să fiu sincer, dacă nu răspundeam"

La câteva ore după difuzarea interviului, publicaţia chineză Global Times controlată de Partidul Comunist a publicat un editorial intitulat: "Trump, ascultă te rog cu atenţie: politica unei singure Chine nu poate face obiectul unui schimb".

"Mulţi oameni ar putea fi într-adevăr surprinşi de faptul că noul lider american este un adevărat om de afaceri (...), scrie publicaţia, făcând referire la sugestia lui Trump de a folosi politica unei singure Chine ca element al unei negocieri. "Dar în aria diplomaţiei, el este la fel de ignorant ca un copil".

De când au recunoscut Republica Populară Chineză în anul 1979, Statele Unite au aderat la politica unei singure Chine, recunoscând Beijingul drept capitala acesteia şi menţinând doar relaţii neoficiale cu Taiwanul.

China s-a separat de Taiwan în timpul războiului civil în 1949 şi continuă să privească această insulă ca pe o provincie separatistă care va fi alipită continentului prin forţă, dacă este necesar, scrie AP.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO