Business Internaţional

China dezvoltă propriul sistem de operare care să concureze cu produsele de la Microsoft, Google şi Apple

China dezvoltă propriul sistem de operare care să...

Autor: Luciana Georgescu

24.08.2014, 16:05 440

China vrea să lanseze un sistem de operare propriu, până la începutul lunii octombrie, care să concureze cu produsele giganţilor americani Microsoft, Google şi Apple, a anunţat agenţia locală de presă Xinhua, scrie Business Insider.

Sistemul de operare va fi disponibil iniţial pe calculatoare, însă ulterior va fi extins şi pe smartphone-uri şi alte dispozitive mobile, a declarat Ni Guangnan, preşedintele departamentului care se ocupă cu dezvoltarea sistemului de operare.

“Sperăm să lansăm un sistem de operare pentru calculatoare până în octombrie. Există sisteme de operare produse pe piaţa locală, însă există o diferenţă semnificativă între nivelul tehnologiei din China şi cel din statele dezvoltate”, a spus Guangnan.

El a mai precizat că software-ul local va înlocui sistemele de operare actuale în cel mult doi ani, iar extinderea lui şi pe dispozitivele mobile va avea loc în următorii 3-5 ani.

În mai 2013, guvernul din China a interzis folosirea Windows 8, ceea ce a reprezentat o lovitură pentru companiile americane cu afaceri pe piaţa chineză, care s-au simţit ameninţate de posibilitatea impunerii unor măsuri care ar putea proteja firmele locale.

Inderdicţia de folosire a sistemului de operare Windows 8 a reprezentat o oportunitate pentru companiile locale de a-şi impune propriile produse, însă industria avea nevoie de îmbunătăţiri şi investiţii mai mari, a declarat Guangnan.

În martie 2013, China a anunţat că Google, prin intermediul sistemului de operare Android, deţine prea mult control asupra industriei locale de smartphone-uri, discriminând astfel unele companiile chineze.

“Crearea unui mediu care să ne permită să concurăm cu Google, Apple şi Microsoft este cheia către succes”, a adăugat el. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO