Business Internaţional

China nu mai are putere să scoată încă o dată lumea din recesiune

China nu mai are putere să scoată încă o dată lumea din recesiune

Autor: Constanta Catalina Apostoiu

10.08.2011, 00:09 2162

China încearcă încă să se refacă de pe urma volumului mare decheltuieli realizate pentru stimularea economiei în 2008 şi arputea fi mai puţin dispusă să se lanseze într-un program de oamploare similară, lăsând astfel mai puţine opţiuni în discuţie încazul unei noi crize economice, potrivit unei analize a agenţiei depresă Thomson Reuters.

Cu numai două săptămâni în urmă, economiştii se bazau pe celpuţin încă o majorare de dobânzi din partea Băncii Populare aChinei în acest an pe fondul menţinerii ratei inflaţiei la un nivelridicat.

Totuşi, în condiţiile deteriorării perspectivelor economicemondiale, mulţi se aşteaptă acum la o schimbare radicală depolitică din partea Chinei.

"Este timpul ca Beijingul să anunţe în faţa întregii lumi că vaîncerca să stimuleze cererea internă din nou", a declarat TangYunfei, analist în cadrul Founder Securities din Beijing.

Muniţia fiscală a Chinei nu este pusă la îndoială. Cu rezerve de3.200 de miliarde de dolari şi un nivel redus al datoriei publice,China şi-ar putea permite o majorare a cheltuielilor, însă efectulsecundar ar fi o creştere a inflaţiei într-un moment în carepreţurile avansează prea rapid.

Autorităţile de la Beijing sunt foarte atente la creştereapreţurilor pentru că aceasta ar putea alimenta protestesociale.

În plus, ultima rundă de stimulente din 2008 a generat mai multeprobleme care persistă şi astăzi. Autorităţile au încurajat băncilesă crediteze liber proiecte guvernamentale. Unele dintre crediteînregistrează probleme, iar defaultul unor guverne localereprezintă acum una dintre cele mai mari ameninţări la adresacreşterii Chinei. Pasivele guvernelor locale se ridică în prezentla aproape 27% din Produsul Intern Brut al Chinei.

În acest context, China va miza probabil pe măsuri mai modestedacă perspectivele economice se înrăutăţesc. Măsurile posibileinclud reducerea taxelor pentru companiile mici şi mijlocii,majorarea investiţiilor în locuinţe accesibile, modificareareglementărilor legate de creditarea bancară pentru a transfera maimulţi bani în mâinile companiilor mai mici, şi reducerea ratelordobânzii.

"Încercăm încă să soluţionăm problemele generate de pachetul destimulente din 2008", a declarat Yu Xuejun, director al autorităţiibancare din provinzia Jiangsu. "Este nerealist să se spere că Chinava juca şi de această dată rolul de salvator al economieimondiale", adaugă acesta.

În 2008, când prăbuşirea Lehman Brothers a declanşat o severăcriză globală, China a fost printre primele ţări din lume care aimplementat un amplu pachet de stimulente.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO