Business Internaţional

China si Rusia se aliaza si declara razboi dolarului

China si Rusia se aliaza si declara razboi dolarului
09.06.2009, 00:00 230

China si Rusia, doua dintre cele mai mari tari emergente, fac presiuni pentru introducerea unei noi monede internationale care sa poata fi folosita pentru pastrarea rezervelor monetare, ceea ce ar insemna incheierea suprematiei dolarului american pe pietele financiare. In prezent circa 70% din rezervele monetare mondiale sunt denominate in dolari, potrivit Fondului Monetar International, iar multe tari sunt nevoite sa-si diversifice finantele pentru a evita expunerea excesiva fata economia americana, scrie presa straina.

Rusii si chinezii se tem ca vor pierde sute de miliarde de dolari in cazul in care dolarul american se va deprecia puternic ca urmare a emisiunii monetare masive necesara punerii in aplicare a programelor de sustinere a economiei concepute de administratia Obama.
 
China trage semnalul de alarma
Zhou Xiaochuan, guvernatorul bancii centrale chineze, a propus lansarea unei noi monede mondiale, mizand in special pe ideea ca actuala criza a fost generata de interdependentele excesive intre monedele nationale si dolar. Statutul dolarului american de moneda de rezerva internationala a permis Statelor Unite sa acumuleze deficite bugetare uriase, finantate de exporturile tarilor mari, Xiaochuan argumetand ca un nou sistem monetar de rezerva, controlat de Fondul Monetar International (FMI), s-ar putea dovedi mult mai stabil si mai viabil din punct de vedere economic.
Criza economica mondiala a scos la suprafata vulnerabilitatile inerente si riscurile sistemice ale regimului monetar international existent in prezent. Oficialii chinezi sunt ingrijorati ca uriasele rezerve straine denominate in dolari si-ar putea pierde considerabil din valoare in urmatorii ani, in conditiile in care China dispune de cele mai mari rezerve valutare straine la nivel mondial, estimate la 2.000 mld. dolari.
Summit-ul G20 organizat pe 2 aprilie la Londra s-a finalizat fara luarea unei decizii cu privire la propunerea Chinei de a se introduce o moneda mondiala de rezerva. Ca alternativa, s-a aprobat suplimentarea Drepturilor Speciale de Tragere (DST) cu 250 mld. dolari. India si China, care detin peste 30% din rezervele monetare mondiale si reprezinta peste 40% din populatia globului, participa cu doar 5% la valoarea agregata a acestor DST-uri. Circa 40% din DST-urile agregate vor fi puse la dispozitia Statelor Unite si a Europei, dolarul continuand sa domine astfel rezervele internationale.
 
Kremlinul aduce in prim-plan utilizarea unor monede regionale
Presedintele rus Dmitri Medvedev pune de asemenea sub semnul intrebarii viitorul dolarului in postura de moneda de rezerva, declarand la sfarsitul saptamanii trecute ca utilizarea unui sistem format din valute regionale ar putea reface stabilitatea economiei mondiale. Pentru contracararea crizei actuale, Rusia a propus o serie de monede regionale de rezerva, printre care se numara si rubla pentru Comunitatea Statelor Independente sau yenul pentru o serie de tari asiatice.
Rusia a realizat demersuri in acest sens, debarasandu-se de o parte din rezervele valutare denominate in dolari. La sfarsitul anului trecut, ponderea rezervelor rusesti in euro a depasit-o pe cea a rezervelor in dolari.
Discutii similare ar putea domina urmatoarea reuniune a statelor BRIC (Brazilia, Rusia, India si China, cele mai mari tari emergente), programata pe 16 iunie, in conditiile in care acestea au jucat un rol major in contracararea turbulentelor economice. Acest rol s-a concretizat in participarea la grupurile de lucru ale comisiilor financiare ale FMI si reprezentarea directa in cadrul unor noi institutii financiare.
 
FMI este de acord cu inlocuirea dolarului
FMI a anuntat ca este foarte posibil sa faca demersurile necesare pentru introducerea unei noi monede mondiale de rezerva care sa inlocuiasca, in timp, dolarul, scrie Bloomberg. Drepturile Speciale de Tragere ar putea reprezenta baza de raportare pentru aceasta noua moneda, a declarat John Lipsky, directorul adjunct al FMI. "Exista multe, foarte multe motive pe termen lung pentru a trece la un asemenea sistem. Insa aceasta nu este o decizie rapida, brusca sau usoara", a precizat Lispky, adaugand ca masura va avea dimensiuni "revolutionare".
"Este bizar ca pe de o parte promovam o economie internationala multipolara, o diversificare comerciala in crestere, iar pe de alta parte avem o varianta unica in termeni de tranzactii monetare. Situatia in sine creeaza instabilitate", a declarat Ousmene Mandeng, director al departamentului de consultanta pentru investitii in sectorul public al companiei Ashmore Investment Management.
 
Beijingul propune extinderea cosului din care este compus DST-ul
China mai propune si extinderea cosului valutar la care se raporteaza DST-urile (format in prezent doar din dolarul american, yen, euro si lira sterlina), incluzandu-se monedele nationale ale tarilor in curs de dezvoltare cu scopul crearii unui climat viabil pentru comertul si tranzactiile financiare internationale. Ideea de baza include incredintarea unei fractiuni din rezervele materializate in DST-uri unor structuri administrate colectiv de FMI si raportarea DST-urilor, in cele din urma, ca moneda de rezerva internationala. Ideea nu este noua, fiind vehiculata si in trecut de economisti celebri. John Maynard Keynes a venit cu o propunere similara in anii '40, sugerand introducerea conceptului "bancor" ca etalon si moneda de rezerva.
In conditiile in care China isi va pierde "apetitul" pentru activele financiare denominate in dolari, costurile imprumuturilor vor creste pentru americani si vor ingreuna implementarea pachetelor de stimulare economica concepute de administratia Obama. Din acest punct de vedere, dominatia dolarului este considerata a fi incorecta, intrucat permite SUA sa acumuleze deficite uriase prin contractarea unor credite straine si, astfel, crearea unor riscuri considerabile.
 
Isi va pierde SUA suprematia?
Dolarul american a inlocuit lira sterlina, devenind moneda de referinta pentru rezervele internationale dupa conferinta de la Bretton-Woods, organizata pentru a trasa noua ordine economica postbelica. Incheierea unui acord intre guvernul de la Washington si tarile arabe exportatoare de petrol, in cadrul caruia se stipula utilizarea dolarului pentru comertul cu petrol, a pecetluit soarta lirei sterline si a impus moneda americana in schimburile internationale. In conditiile in care dolarul isi va pierde suprematia, puterea militara a SUA se poate narui si odata cu aceasta si capacitatea de interventie in problemele internationale. Deficitele uriase ale SUA, increderea din ce in ce mai redusa a investitorilor straini in titlurile de stat americane, colapsul sistemului financiar, precum si dezideratul de a impune un sistem mondial stabil, precum criza subprime, sunt motive pentru care zilele dolarului in pozitia de moneda de rezerva sunt numarate.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO