Business Internaţional

China spune că nu-şi va folosi rezervele valutare pentru a salva ţările europene

China spune că nu-şi va folosi rezervele valutare pentru a salva ţările europene

Foto Shutterstock

Autor: Andreea Mindrila

05.12.2011, 00:05 557

China nu-şi poate folosi rezervele valutare, de 3.200 miliarde dolari, pentru a "salva" ţările europene, iar Beijingul "a făcut tot ce a putut" pentru a ajuta regiunea să depăşească criza financiară, a declarat Fu Ying, vice­ministru chinez de externe.

"Rezervele valutare nu sunt venituri. Nu sunt bani care pot fi folosiţi de premier sau de ministrul de fi­nanţe", a spus Fu, în al cărui portofoliu intră afacerile europene, scrie Bloomberg.

China nu-şi poate folosi rezervele pentru a finanţa reducerea sărăciei pe plan intern sau pentru a acorda ajutor financiar altor ţări, pentru că a învăţat din criza financiară asiatică din anul 1997 că trebuie să aibă rezerve valutare cât mai mari pentru a-şi menţine lichiditatea necesară onorării obligaţiilor de plată, a adăugat Fu.

Europa se luptă să stăpânească criza datoriilor suverane care a obligat Portugalia, Irlanda şi Grecia să caute ajutor financiar. După ce liderii europeni au convenit în octombrie să majoreze resursele EFSF, preşedintele francez Nicolas Sarkozy s-a grăbit să-l sune pe preşedintele chinez Hu Jintao pentru a discuta despre cum pot ţările asiatice să contribuie.

Rezervele valutare ale Chinei sunt cele mai mari din lume, iar la sfârşitul lunii septembrie valoarea acestora era de 3.200 de miliarde de dolari. Ţara investeşte în obligaţiunile americane, în datoria suverană vândută de ţările din UE şi în alte obligaţiuni internaţionale. O parte este investită şi în capitaluri proprii şi alte instrumente financiare de către China Investement Corp., fondul suveran de investiţii al ţării.

"China este dispusă să transforme o parte din datoria pe care o deţine în investiţii în SUA", a declarat Chen Deming, ministrul chinez de comerţ, fără a da alte detalii. Acesta a mai spus că guvernul este îngrijorat că o agravare a crizei datoriilor din Europa va afecta economia chineză.

Fondul suveran al ţării poate oferi sprijin "indirect" Europei prin in­termediul investiţiilor, fără ca acesta să fie considerat principalul mod de acordare a oricărui ajutor, a spus Jesse Wang, vicepreşedintele executiv al fondului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO