Business Internaţional

Chinezi, americani, arabi, sud-coreeni: reînvie interesul investitorilor străini faţă de Turcia

Chinezi, americani, arabi, sud-coreeni: reînvie...

Autor: Catalina Apostoiu

18.09.2023, 22:07 5464

Gigantul chinez Alibaba şi-a a­nunţat intenţia de a investi 2 miliarde de dolari în Turcia în urma unei întâlniri cu preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, scrie Reuters.

Şeful Alibaba, Michael Evans, a in­dicat că firma are „încredere în fun­da­mentele economice solide ale Tur­ciei“ şi a investit deja 1,4 miliarde de do­lari în ţară prin intermediul Tren­dyol, cel mai mare marketplace de e-commerce. Evans nu a oferit de­ta­lii privitoare la calendarul investiţiilor.

Cu chinezii, Turcia încearcă să în­cheie un parteneriat pentru con­stru­irea unei centrale nucleare, notează eurasiantimes.com. Minis­trul turc al e­nergiei Alparslan Bayraktar a sugerat recent că discu­ţiile cu China în acest sens se află pe ultima sută de metri.

În vară, Chery, un important con­structor auto chinez, a anunţat că analizează posibilitatea construirii unei fabrici în Turcia ca parte a am­biţiosului său plan de a pătrunde pe piaţa americană, conform Hurriyet Daily News.

În 2022, comerţul bilateral dintre China şi Turcia a atins 38,55 miliarde de dolari, în creştere de la 1,6 miliar­de dolari în 2021. China s-a angajat să-şi crească importurile din Turcia şi să permită plata acestora în lire tur­ceşti, potrivit silkroadbriefing.com.

Preşedintele turc l-a rugat de ase­menea recent pe CEO-ul Elon Musk să construiască o fabrică Tesla în Turcia, potrivit directoratului pe co­municare al ţării. Acesta l-a citat pe Musk ca declarând că mulţi furnizori turci lucrează deja cu Tesla şi că Turcia se numără printre cele mai importante candidate pentru urmă­toarea sa uzină.

Erdogan s-a declarat deschis la cooperare în domeniul AI şi Starlink.

Turcia se află în acelaşi timp în discuţii cu Emiratele Arabe Unite pri­vind producţia de hidrogen şi con­struirea unui parc eolian offshore, scrie middleasteye.net.

Unul din proiectele discutate cu EAU priveşte producţia de hidrogen în principal din energia eoliană, a precizat ministrul turc al energiei, Alparslan Bayraktar.

Un proiect separat vizează construirea unui parc eolian offshore în nord-vestul ţării, Turcia intenţionând să genereze 5.000 MW de energie eoliană până în 2035.

Cu Emiratele Arabe Unite, preşedintele turc a încheiat în luna iulie acorduri de cooperare estimate la 29,7 miliarde de dolari.

În această lună, ministrul turc al industriei Mehmet Fatih Kacir a făcut apel la companiile sud-coreene să investească mai mult pe piaţa turcă, conform ajudaily.com. Kacir a subliniat că ţara sa ar putea servi drept rampă de lansare pe piaţa europeană pentru companiile sud-coreene.

În februarie 2023, LG Energy Solution şi-a anunţat intenţia de a crea un joint venture cu constructorul auto american Ford şi conglomeratul turc Koc Holding pentru producţia de maşini comerciale în Europa.

Ministrul turc al trezoreriei şi finanţelor Mehmet Şimşek se va întâlni astăzi cu investitori străini în cadrul unui eveniment organizat de Goldman Sachs în New York, anunţă Hurriyet Daily News.

Investitorii străini au redevenit interesaţi de pieţele din Turcia după instalarea noii echipe economice în urma alegerilor din mai.

Interesul managerilor de fonduri care au părăsit ţara în ultimii ani renaşte, notează la rândul său Financial Times.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO